Duitsland

Bondskanselier Merkel met opvallend kleine marge herkozen voor vierde termijn

Foto EPA

Met minder stemmen dan verwacht is Angela Merkel woensdag in de Bondsdag voor de vierde keer tot bondskanselier van Duitsland gekozen. Hoewel de coalitie van CDU/CSU en SPD beschikt over 399 van de 709 zetels, kreeg de zittende regeringsleider maar 364 stemmen. Dat was slechts 9 stemmen meer dan de wettelijk vereiste 355 stemmen. Later op de dag legde Merkel voor de vierde keer de ambtseed af. De SPD was de afgelopen maanden sterk verdeeld over de wenselijkheid van toetreding tot de coalitie. CDU-leider Merkel bracht dinsdag nog een bezoek aan de SPD-fractie, in de hoop zo veel mogelijk stemmen te winnen. SPD-fractieleider Andrea Nahles wees woensdag de suggestie van de hand dat de voor bondskanselier Merkel tegenvallende uitslag aan de sociaal-democratische partij te wijten zou zijn. (NRC)

    • Juurd Eijsvoogel