Café als hart van de stad

Nederland telt 8.863 raadsleden. Wie zijn zij? Vandaag deel 3: het machtigste raadslid. Door
Foto Reinier van Dantzig/bewerking NRC

Horeca-ondernemer en fractievoorzitter. Kroeg en politiek. Voor D66 in Amsterdam geen ongebruikelijke combinatie. Reinier van Dantzig (32), mede-eigenaar van drie horecabedrijven annex fractievoorzitter en lijsttrekker voor D66 in de hoofdstad, zet een traditie voort. Zijn partij ontstond in 1966 min of meer tussen de bierviltjes van de Bamboo Bar om de hoek van het Leidseplein. Eigenaar: D66-medeoprichter Hans Gruijters, kort daarvoor nog raadslid voor de VVD .

Handig zo’n uitspanning, vindt Van Dantzig. Je hoort er veel. Over de vele regels, huisvesting, verkeer, de toeristen. Vandaar dat hij overdag vaak te vinden is in zijn café Kiebêrt aan de Marathonweg in Amsterdam-Zuid. Hoewel café? De eigentijdse variant dan. Met natuurlijk bier, Griekse yoghurt met eigengemaakte granola en spinaziesap; alles voor het postmoderne levensgevoel, alles ‘D66 Amsterdam’ dus eigenlijk.

Het D66-gezicht in de hoofdstad lijkt met een omgekeerde politieke carrière bezig. Eindigen politici normaliter in de Eerste Kamer, Van Dantzig kwam daar op jonge leeftijd juist in aanraking met de politiek. Als economiestudent (UvA) en partijlid sinds 2006 was hij daar slechts stagiair bij de D66-fractie, maar toch. „Het was een klein clubje, waar ik van alles mocht doen en erg veel heb geleerd.”

Daarna: actief voor D66 in Amsterdam, in 2014 door het bestuur op de kandidatenlijst gezet, door de leden nog een aantal plaatsen omhoog gestuwd, flink wat voorkeurstemmen en nu dus – na het vertrek van fractievoorzitter Jan Paternotte naar de Tweede Kamer – eerste man van de grootste fractie in de grootste stad van het land. Een concern als het ware, met een begroting van tegen de zes miljard euro. Of de gemeenteraad dat maar wil controleren. Hoofdlijnen, daar gaat het om, weet hij. „Je moet van onderwerpen altijd over de helft kennis hebben om te kunnen meepraten.”

Het kostte hem aanvankelijk tweeënhalve dag per week. „De coalitie coördineren, een best wel grote fractie leiden, iedereen een tevreden gevoel geven en zorgen voor kleur op het gezicht van D66.” Maar tijdens de campagne is dat wel meer geworden dan die 2,5 dag politiek in de week. De grootste blijven is het belangrijkste doel. Laten zien dat je er bent. De straten in, de huizen langs, aanbellen. Voor de campagne hebben de leden in Amsterdam 100.000 euro op tafel gelegd. Van Dantzig: politiek is wel voor een groot deel vrijwilligerswerk, vrijblijvend is het niet.