Brieven

Brieven

Aletta Jacobs
Aletta Jacobs Foto Nationaal Archief

„De loop van de geschiedenis is door mannen bepaald”, schrijft Rosanne Hertzberger in haar column Geef vrouwen een eigen vrouwencanon (10/3). „Die realiteit verander je niet door de Canon van Nederland aan te passen”, vervolgt zij, reagerend op het pleidooi van twee D66-Kamerleden voor meer vrouwen in de Canon. Hertzberger eindigt met de oproep: „Maak gewoon een vrouwencanon.” Maar die canon is er al: sinds 2005 werkt historica Els Kloek met honderden deskundigen aan het Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland, een collectie biografieën van opmerkelijke vrouwen uit de geschiedenis van Nederland en overzeese gebiedsdelen. In 2013 maakte zij samen met topontwerper Irma Boom het veelgeprezen 1001 Vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis, een broodnuchter en tegelijkertijd oogstrelend naslagwerk over letterlijk 1001 vrouwen die een rol hebben gespeeld in de geschiedenis van Nederland. In 2016 werd het door de lezers van Historisch Nieuwsblad uitverkoren tot ‘beste geschiedenisboek aller tijden’.

Goed nieuws: in oktober verschijnt het vervolg: 1001 vrouwen in de 20ste eeuw. Dit boek en de ermee verbonden tentoonstelling in het Amsterdam Museum laten zien hoe rijk onze geschiedenis is aan verhalen over vrouwen in alle segmenten van de samenleving.

,
voorzitter Stichting 1001-Vrouwen en,
Uitgeverij Vantilt