‘AMC stopte met onderzoek naar leverdrainage na dood 14 patiënten’

Zorg

Het Amsterdam Medisch Centrum (AMC) stopte in 2016 een onderzoek naar leverdrainage toen veertien patiënten overleden. Dat bericht Algemeen Dagblad. Er deden 54 kankerpatiënten mee aan het onderzoek dat werd uitgevoerd in Amsterdam, Groningen, Maastricht en Rotterdam, maar onder leiding stond van het AMC.

Het ziekenhuis deed geen melding van de sterfgevallen bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Volgens het ziekenhuis was daartoe geen reden, omdat er geen fouten waren gemaakt in het onderzoek.

De studie begon in 2013 en vergeleek twee bestaande manieren van het afvoeren van gal uit de lever bij patiënten die in afwachting waren van een ingrijpende leveroperatie. Voordat patiënten deze operatie kunnen ondergaan, moet overtollige gal verwijderd zijn. De ene methode is via een buisje in de keel, de andere is door een slangetje dat via de huid en lever gaat. Beide methoden worden al dertig jaar gebruikt in ziekenhuizen. De verwachting was dat het buisje meer complicaties zou geven.

Van de 27 patiënten die een buisje in de keel kregen, overleden er drie. In de tweede groep overleden er elf. Dat verschil verraste de onderzoekers. Het was reden om de studie vervolgens meteen stop te zetten. (NRC)