Recensie

Recensie

Zoete verleiding en alledaags realisme

Soul/rap/elektropoptrio Young Fathers won in 2014 de prestigieuze Mercury Prize en verraste live met een dynamische show die ontsteeg aan de rammelende sound van hun studio-opnamen. Derde album Cocoa Sugar is hun meest toegankelijke tot nu toe, zonder concessies aan het punkachtig non-conformisme waarmee ze hun teksten van rauwe beats en minimale elektronica voorzien. Zoete zang en gespierde rapteksten vechten om aandacht tussen de Afrikaans geïnspireerde chants van ‘Fee Fi’ en de zoete gospel van ‘Lord’ die al snel ontspoort in vervormde synthesizerklanken en een getergde roep om verlossing. ‘In My View’ begint als een ballade maar ontrolt zich als een felle kritiek op machovertoon, waarbij de Young Fathers zelf de stem van de machtswellustige patser vertolken. Dit is soul van de straat waarin zoete verleiding en alledaags realisme een uitdagend verbond hebben gesloten.