Xenos overgenomen door Casa; 180 medewerkers verliezen baan

Blokker Holding

Interieurwinkelketen Casa neemt 110 Xenoswinkels over van de huidige eigenaar Blokker Holding. De winkels zullen voor volgend jaar zomer in twee fases worden omgebouwd naar Casa-winkels, laat het bedrijf dinsdag weten.

De 1.900 filiaalmedewerkers kunnen in de nieuwe winkels blijven werken, aldus Casa, dat tevens eigendom is van de familie Blokker. Het distributiecentrum en het hoofdkantoor van Xenos in Waalwijk worden wel gesloten.

De verkoop van de winkels is onderdeel van een nieuwe bedrijfsstrategie. De Blokker Holding leed in 2016 een recordverlies en zette daarom alle winkelketens, behalve Blokker, te koop. Door de overname verliezen 180 van de in totaal 2.930 medewerkers hun baan.

Financieel directeur Jeroen Visser van Blokker Holding noemt dit in het persbericht „een zware boodschap” voor de medewerkers die „altijd hard voor Xenos hebben gewerkt en straks het bedrijf zullen verlaten”.

Visser zegt dat de overname van de Xenoswinkels zorgt voor een „nieuwe toekomst”. In totaal zijn er 170 Xenosfilialen. De overige 60 winkels worden buiten de Blokker Holding voortgezet door de familie Blokker. Wat er met deze winkels gebeurt, is nog niet duidelijk.

Casa heeft vijfhonderd winkels in acht Europese landen, waaronder België, Frankrijk en Italië, en is ook actief op Aruba en in Marokko. Met de overname van Xenos vestigt Casa zich voor het eerst op de Nederlandse markt. De eerste vijftig Casa-winkels zullen nog voor het einde van dit jaar in Nederland opengaan. (NRC)