Vacatures

UWV: personeelstekort zorg gaat sterk oplopen

Vacatures Meer dan de helft van de zorginstellingen in Nederland zegt moeite te hebben om vacatures te vervullen.

Vacatures in de zorg zijn zeer moeilijk in te vullen.
Vacatures in de zorg zijn zeer moeilijk in te vullen. Foto LEX VAN LIESHOUT/ANP

Het personeelstekort in de zorg dreigt de komende jaren sterk op te lopen tot 100.000 onvervulde banen in 2022, waarschuwt het UWV maandag. Er staan niet genoeg opgeleide verpleegkundigen en verzorgers klaar om deze plekken te vullen. Dit jaar ontstaan er al 120.000 tot 130.000 vacatures bij zorgorganisaties, schat het UWV, waardoor het aantal banen in de sector met 1,5 procent groeit tot ongeveer 1,1 miljoen.

De sterke groei in banen zit in de verpleging, verzorging en thuiszorg. Dat komt volgens UWV vooral door het ‘kwaliteitskader verpleeghuiszorg’ dat sinds vorig jaar van kracht is. Daarin zijn normen voor de bezetting opgenomen.

Tot 2022 dreigt het tekort op te lopen tot 38.000 plekken voor hbo-verpleegkundigen, 38.000 banen voor mbo-verpleegkundigen en openstaande vacatures voor 28.500 verzorgers (mbo-niveau 3). De uitstroom uit de zorgsector zal vrij groot zijn, ruim een kwart van de verpleegkundige en verzorgenden is dan 55-plus. Aan bepaalde medisch specialisten als artsen voor de spoedeisende hulp, specialisten ouderengeneeskunde, psychiaters en klinisch geriaters dreigt ook een tekort.

Meer dan de helft van de Nederlandse zorginstellingen geeft aan moeite te hebben vacatures te vervullen. Voor ziekenhuizen, de thuiszorg en geestelijke gezondheidszorg is dat probleem nog groter. Daarbinnen zegt 80 procent van de werkgevers geen personeel te kunnen vinden voor bepaalde banen.

Het aantal banen staat straks ongeveer op het niveau van 2012. Dat jaar werden maatregelen genomen om de prijs van zorg terug te brengen, wat leidde tot een banenkrimp van 5 procent tussen 2012 en 2016.

UWV stelt dat op korte termijn instellingen efficiënter moeten inroosteren om het tekort tegen te gaan. Ook moeten eerder ontslagen zorgprofessionals worden teruggehaald in de sector. (NRC)