Broadcom

Trump blokkeert overname chipproducent Qualcomm

Protectionisme President haalt een streep door de overname van de chipproducent door Broadcom uit Singapore.

Foto David Paul Morris/Bloomberg

De Amerikaanse president Trump heeft maandag een miljardenovername van de Amerikaanse chipproducent Qualcomm door concurrent Broadcom uit Singapore geblokkeerd. De voorgestelde acquisitie, die de grootste uit de geschiedenis van de techindustrie moest worden, is volgens de president niet in het belang van de nationale veiligheid.

Het besluit beëindigt pogingen van Broadcom om Qualcomm voor 117 miljard dollar (95 miljard euro) in te lijven. Qualcomm, een toonaangevende producent van de processoren voor smartphones en andere mobiele apparaten, heeft de vijandige overnamepoging sinds november van de hand gewezen.

Broadcom heeft een belangrijke vestiging in Silicon Valley en de meeste aandeelhouders in de VS. Toch is Trump tegen een buitenlandse overname van een grote Amerikaanse chipproducent die betrokken is bij de ontwikkeling van supersnelle G5-netwerken.

Hoewel Broadcom is gevestigd in Singapore, hebben de zorgen over nationale veiligheid vooral te maken met China. Trump vreest dat de VS hun leiderschapspositie in de sector kwijtraken aan China.

Qualcomm zelf is bezig de Nederlandse chipmaker NXP in te lijven. Voor die overname heeft deze ontwikkeling geen gevolgen.