Recensie

Recensie

Toneelstuk Salam is een feestje vol losse flodders

Een groot religieus conflict wordt teruggebracht tot een menselijk verhaal over Abraham. De voorstelling ‘Salam’ is een wanhopige zoektocht naar verbroedering.

Foto Andreas J. Etter
Foto Andreas J. Etter

In een tijd waar politici de islam hekelen en maar niet uitgepraat raken over ‘onze joods-christelijke traditie’, zou je denken dat deze religies onverenigbaar zijn. Toch liggen de wortels bij één en dezelfde persoon: Abraham, een belangrijke figuur in zowel de Bijbel als de Koran. Dit vormt het uitgangpunt van Salam (‘vrede’ in het Arabisch) van het Noord Nederlands Toneel, Club Guy & Roni en muziekensemble Asko|Schönberg K[h]AOS. Hoe kunnen we, in hemelsnaam, zo uit elkaar gegroeid zijn?

In regie van Guy Weizman draalt Abraham (een mooi kwetsbare Jack Wouterse) door een kroeg. Hij kijkt lamgeslagen toe hoe zijn familiegeschiedenis zich aan hem voltrekt. Zijn zoons Isaak (Bram van der Heijden) en Ismaël (Mohammed Azaay) komen lijnrecht tegenover elkaar te staan. Abraham grijpt niet in en ziet hoe het allemaal gruwelijk uit de klauwen loopt. Hij luisterde toch naar God? Hoe kan het dan zo misgaan?

Salam is gemaakt door hetzelfde trio als Carrousel, het debuut van Weizman als artistiek leider bij het NNT. Zijn signatuur, als vanouds in samenwerking met choreograaf Roni Haver, is duidelijk zichtbaar. Er zijn flitsende danssequenties en mooie rollen - naast Wouterse en Azaay vallen ook Senna Gourdou en Adam Peterson op. Kleurrijke scènes wisselen elkaar in een rap tempo af, voortgestuwd door de muziek. Esthetisch is Salam een feestje, maar wel zo’n feestje waarbij je door alle confetti vergeet met wie je, naast de punch, ook alweer stond te praten.

De tekst van Fikry El Azzouzi raakt al snel ondergesneeuwd. Verwijzingen en statements schieten je dan als losse flodders om de oren. Tekenend is de slotscène, waarin Abraham ontheemd voor zich uit staart. Hoe nu verder? Er worden handen uitgestoken en geschud. ‘Vrede?’ ‘Vrede.’ Was het maar zo simpel.