Beursgang

Beschermingsconstructie NIBC tegen vijandige overnames

Zakenbank NIBC krijgt bij de beursgang op 23 maart een zogeten Stichting Continuïteit. Die kan in tijden van nood met één druk op de knop een aanzienlijk aandelenbelang verwerven om ongewenste belagers buiten de deur te houden. Dat staat in het beursgangprospectus dat NIBC maandag publiceerde. De beschermingsconstructie geldt als een typisch Nederlands verdedigingsmechanisme tegen vijandige overnames. Onder meer ABN Amro en KPN hebben soortgelijke stichtingen. Uit het prospectus blijkt verder dat NIBC, een relatief kleine bank met nog geen 700 werknemers, mikt op een beurswaarde tussen de 1,3 en 1,5 miljard euro. Dat is iets minder dan de 1,5 tot 1,8 miljard euro waar bankiers volgens persbureau Reuters aanvankelijk rekening mee hielden. (NRC)