NIBC krijgt beschermingsconstructie tegen vijandige overnames

Beursgang

Zakenbank NIBC krijgt bij de beursgang op 23 maart een zogeten Stichting Continuïteit. Die kan in tijden van nood met één druk op de knop een aanzienlijk aandelenbelang verwerven om ongewenste belagers buiten de deur te houden.

Dat staat in het beursgangprospectus dat NIBC maandag publiceerde. De beschermingsconstructie geldt als een typisch Nederlands verdedigingsmechanisme tegen vijandige overnames. Onder meer ABN Amro en KPN hebben soortgelijke stichtingen.

Uit het prospectus blijkt verder dat NIBC, een relatief kleine bank met nog geen 700 werknemers, mikt op een beurswaarde tussen de 1,3 en 1,5 miljard euro. Dat is iets minder dan de 1,5 tot 1,8 miljard euro waar bankiers volgens persbureau Reuters aanvankelijk rekening mee hielden. De huidige eigenaar van NIBC, de Amerikaanse investeerder JC Flowers, verkoopt aanvankelijk slechts maximaal 30 procent van zijn aandelen en mag in het eerste half jaar na de beursgang zijn belang niet verder verkleinen.

Behalve NIBC maakten ook laadpalenfabrikant Alfen en groothandelaar B&S maandag de details bekend van hun beursambities. Alfen (omzet 74,3 miljoen euro) maakt op 22 maart zijn debuut op het Damrak, B&S (omzet 1,5 miljard euro) volgt een dag later, net als NIBC.

Voor alle partijen geldt dat het bestaande aandelen zijn die in de verkoop gaan. Het gaat dus om een zogeheten 'exit' voor de zittende aandeelhouders, niet om kapitaal voor overnames of investeringen.