‘Men probeert van Cantat een romantische rockheld te maken’

De Franse zanger Bertrand Cantat werd in 2004 veroordeeld tot acht jaar cel wegens doodslag. Zijn comeback stuit op zeer veel weerstand.

De Franse zanger Bertrand Cantat bij een recent concert in La Rochelle.
De Franse zanger Bertrand Cantat bij een recent concert in La Rochelle. Foto AFP

Heeft een muzikant die veroordeeld is voor het doodslaan van zijn vriendin recht op een tweede kans als artiest? Dat is in Frankrijk, in de nasleep van de #MeToo-discussie, de inzet van een steeds hoger opgelopen polemiek rond de comeback van zanger Bertrand Cantat. De voormalige voorman van de in de jaren negentig immens populaire rockband Noir Désir besloot na de aanhoudende kritiek maandag zijn geplande tournee langs Franse zomerfestivals definitief af te blazen.

Cantat (54) werd in 2004 veroordeeld tot acht jaar cel voor doodslag van de actrice Marie Trintignant in een hotelkamer in Litouwen. Wegens goed gedrag kwam hij eind 2007 voorwaardelijk vrij en in 2013 maakte hij weer een eerste album, samen met bassist Pascal Humbert onder de bandnaam Détroit.

Afgelopen herfst verscheen Cantats eerste soloplaat, Amor Fati (‘liefde voor het noodlot’). Het populaire cultuurblad Les Inrockuptibles zette Cantats doorleefde hoofd in oktober op de voorpagina.

Dat kwam het blad, net na het losbarsten van #MeToo, op veel kritiek te staan, onder anderen van staatssecretaris Marlène Schiappa, verantwoordelijk voor ‘gelijkheid tussen vrouwen en mannen’. De aankondiging van Cantats optredens bij een reeks Franse popfestivals in de komende maanden leidde opnieuw tot protest. Meer dan zeventigduizend mensen ondertekenden een petitie om hem van de line-up van het festival Les Papillons de Nuit in Normandië af te krijgen. Festivals in La Rochelle, Saint-Nazaire en in de Ardeche hebben hem onder druk van geldschieters, waaronder lokale overheden, preventief afgebeld.

Cantat heeft „het recht om te werken en te zingen”, zei Schiappa vorige week in een tv-interview op Wereldvrouwendag. Maar het heeft haar „geschokt”, zei ze, dat „men probeert van hem een soort romantische rockheld te maken”. Dat draagt volgens haar bij „aan de cultuur van verkrachting en de cultuur van geweld tegen vrouwen. (…) Je kunt geen vrouw uit liefde doden.”

Cantat werd tijdens het proces in 2004 nog gesteund door zijn wettig echtgenote, Krisztina Rády. Maar na zijn vrijlating maakte zij, in huis bij Cantat, een eind aan haar leven. Ook zij zou volgens biografen van Cantat slachtoffer zijn geweest van zijn gewelddadige opvliegingen. „Hoe durft hij ?” zei de moeder van Trintignant maandagavond voor de Franse televisie. „Ik vind het beschamend, onfatsoenlijk en walgelijk dat hij weer optreedt.”

Fans van Cantat houden vol dat hij inmiddels genoeg boete heeft gedaan. Dat is ook wat Cantat zelf maandag in een Facebookpost schreef. „Ik heb de schuld afbetaald waartoe Justitie me veroordeeld heeft. Ik heb mijn straf uitgezeten.” Maar „om een eind te maken aan alle polemiek en de druk op de (festival-)organisatoren te stoppen” liet hij aan persbureau AFP weten zijn festivaltournee af te blazen. Zijn reguliere optredens, waaronder twee avonden in de Olympia in Parijs, gaan gewoon door.

„Ik zou willen dat ik nu als om het even welke andere burger het recht op terugkeer in de maatschappij heb”, schreef Cantat op Facebook. „Het recht om mijn werk uit te oefenen, het recht voor mijn naasten om in Frankrijk te wonen zonder druk of later te ondergaan. Het recht voor het publiek om zich naar mijn concerten te begeven en mijn muziek te luisteren.”