Recensie

Recensie

Judas Priest vlamt nog eens als de duivel

Wie had gedacht dat de blote-basten-leren-broeken-metal van Judas Priest nog zo vitaal zou klinken op hun achttiende album? De metalpioniers uit Birmingham zijn bezig sinds 1969 en, zeker nu gitarist Glenn Tipton (70) met parkinson blijkt te kampen en niet meer mee op tour kan, waarschijnlijk in de herfst van hun bestaan.

En soit, echt nieuwe ideeën komen ook niet op tafel op FIREPOWER - caps lock aan. Maar songs als het venijnige ‘Lightning Strike’ en het veelzijdige headbang-hoogtepunt ‘Traitor’s Gate’ vlammen als de met leer beslagen achterwerkharen van de duivel, met een gretige Halford als krachtig middelpunt. Zijn uiterst toepasselijke leeftijd van 66 lijkt minder vat op hem te hebben dan op de labbekakkerige voorganger Redeemer of Souls. En ook het gitaarwerk van Tipton en zijn jongere collega Richie Faulkner (38) is vlijmscherp, geholpen door de moddervette productie. Áls dit de laatste Priest-plaat is, is dit een uitstekende zwanenzang.