Recensie

Recensie

Jonge producers nemen Sakamoto onder handen

De Japanse synthpopartiest en gelauwerd filmcomponist Ryuichi Sakamoto (1952) componeerde het mooie piano-adagio ‘Germination’ voor de film Call Me By Your Name, maakte een album met Alva Noto en bracht ook nog Async-Remodels uit. Daarop maakten jonge, experimentele producers zoals Arca en Oneothrix Point Never hun eigen versies van de nummers op zijn zestiende studioalbum, Resync. Voor het merendeel zijn die bewerkingen geslaagd.

Arca heeft met zijn huilende stem het meest duidelijk zijn handtekening gezet in ‘async’. De onlangs overleden IJslandse componist Jóhann Jóhannsson legde op subtielere wijze een geluidsmist over de strijkerscompositie die ‘solari’ nog mysterieuzer maakt. Ook Alva Noto stelt niet teleur. De lange suizen die hij aan de rusteloze aritmische compositie ‘disintegration’ toevoegt maken het nummer groots en overweldigend. Het originele album is indringender en de nummers sluiten beter aan, maar het merendeel van deze remixes is goed gelukt.