Eurogroep

Nieuwe noodleningen voor Griekenland, maatregelen voor schuldverlichting

Griekenland kan nieuwe leningen tegemoet zien van zijn Europese geldschieters. In twee termijnen wordt er 6,7 miljard euro geleend uit het Europees noodfonds ESM. Nog deze maand wordt hiervan 5,7 miljard euro uitgekeerd, zei Eurogroepvoorzitter Mario Centeno na afloop van de vergadering van ministers van Financiën van de eurozone.

Griekenlands derde steunprogramma van 86 miljard euro loopt naar verwachting in augustus af en dan moet het land weer op eigen financiële benen staan. Om er voor te zorgen dat het beëindigen van het steunprogramma duurzaam is, en dat Griekenland geen nieuwe hulp nodig heeft, wordt er door de geldschieters gesproken over maatregelen die de enorme Griekse schuldenberg kunnen verlichten. Centano zei dat er gesprekken worden gevoerd om toekomstige schuldverlichtingsmaatregelen voor Griekenland door de eurolanden te koppelen aan de economische groei van Griekenland, met de doelstelling om steun te verlenen als groei vertraagt. De Eurogroep praat volgende maand verder over andere vormen van schuldverlichting, zei Centano. (Reuters)