Advocaten Klaas Otto leggen verdediging neer

Ze kunnen hun cliënt niet meer goed verdedigen nu de hun wrakingsverzoek is afgewezen, lieten zij weten.

Louis de Leon (midden) en Klaas Otto (links) tijdens een zitting in 2016.
Louis de Leon (midden) en Klaas Otto (links) tijdens een zitting in 2016. Foto Aloys Oosterwijk/ANP

De advocaten van No Surrender-oprichter Klaas Otto leggen de verdediging van hun cliënt neer. Louis de Leon en Robert van ’t Land zeggen het “niet verantwoord” te vinden om verder te gaan nadat een wrakingsverzoek werd afgewezen, meldt ANP. De zaak tegen Otto is daardoor zeker tot 29 maart vertraagd.

De raadslieden van Otto wilden dinsdag de rechters wraken vanwege twijfels hadden over hun onafhankelijkheid. Ze betoogden vrijdag dat Otto niet in staat is om terecht te staan omdat hij depressief geworden is van zijn strenge gevangenisregime. Dat zou bevestigd zijn door een psychiater.

De rechtbank stelde zelf nader psychiatrisch onderzoek in om vast te stellen of de vervolging stilgelegd zou moeten worden. Die psychiater zag volgens ANP geen reden om de zaak stil te leggen, waarna de rechtbank besloot het verzoek van De Leon af te wijzen. Dat achtte de wrakingskamer “geen onbegrijpelijke beslissing”, aldus ANP. Daarop besloten de raadslieden zich terug te trekken. “Wij kunnen de verdediging niet halfbakken voeren”, zeiden zij volgens ANP.

Lees ook dit profiel van Klaas Otto: een god met een motorclub

‘Inhumaan en vernederend’

Klaas Otto staat terecht voor witwassen, valsheid in geschrifte, bedreiging, afpersing, brandstichting en het gooien van een granaat. Hij zit vast in Vught en wordt berecht in de extra beveiligde rechtbank in Rotterdam.

Volgens zijn advocaat wordt hij in detentie meerdere keren per dag streng gecontroleerd, waarbij hij zich moet uitkleden en soms anaal gevisiteerd wordt. Zijn behandeling is inhumaan en onnodig vernederend, zei De Leon vrijdag in de rechtszaal. Hij zou daardoor aan een posttraumatisch stresssyndroom lijden en geestelijk niet meer goed kunnen functioneren. Een psychiater heeft dat onlangs vastgesteld, zei De Leon.