VVD zit in zijn maag met Van Haga

De Haagse Stemming Over 9 dagen zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Schrijf je in om deze politieke nieuwsbrief per mail te ontvangen.

Spannend wil de campagne nog altijd niet worden. Kamerlid Wybren van Haga heeft in Haarlem weinig vrienden gemaakt. En wie blaft het hardst tegen de bankier?

RURALE CAMPAGNE: Overal in het land kon je dit weekend landelijke partijleiders in het wild spotten, maar echt zinderen wil de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen nog steeds niet. Zelfs tijdens het eerste grote debat, bij de NOS vrijdag, werd het niet spannend en pleitten landelijke partijleiders vooral voor “lokaal maatwerk”. Hun topografie hadden ze in elk geval goed op orde, hun feiten over het algemeen ook. De rest van het campagneweekend volgden nog wat handig getimede voorstellen van de PvdA over gesis en van de ChristenUnie over Groningen. En vooral veel selfies, waarbij selfiekampioen Mark Rutte ‘s lands wereldberoemdste normale Nederlander opzocht.

KAMERLID MET/ZONDER VRIENDEN: Een ding houdt de VVD vakkundig uit de campagne: vóór de verkiezingen hoeven we het integriteitsrapport over Kamerlid Wybren van Haga niet te verwachten. De partij startte een onderzoek, na verschillende berichten over de verhuurpraktijken van Van Haga. Voor een profiel van het Kamerlid reisde NRC alvast af naar Haarlem, waar ze vooral blij zijn van hem af te zijn. Hij maakte er weinig vrienden, maar hielp de burgemeester wel aan een nieuwe woning. Dat hij een partijgenoot bij zijn afscheid uitmaakte voor “een NSB’er” duidt op een patroon: eerder noemde hij huurcontroles ook al “razzia’s”. De coalitie zal vooral bezorgd zijn om de inschatting dat 76e Kamerlid Van Haga zijn zetel zomaar zou kunnen meenenen.

SPOEDWET: Van links tot rechts waren partijen het eens in hun verontwaardiging over de salarisverhoging van ING-topman Ralph Hamers. Maar over wie daar het adequaatst naar handelt, voeren partijen in campagnetijd nog een kleine strijd. Vorige week leek D66 GroenLinks handig de pas te hebben afgesneden, maar gisteren nam die laatste partij toch weer een vlucht naar voren. In Buitenhof kondigde Jesse Klaver een spoedwet aan om de salarisverhoging te blokkeren. Klaver zet met zijn wet vooral coalitiepartij D66 voor het blok, want met hun steun zou er een Kamermeerderheid zijn. Verder is het de vraag of de Raad van State, die zich vanaf vrijdag over de wet kan buigen, iets in de sluiproute van Klaver ziet.

VAN OUDE TWEETS: Het met veel bombarie aangekondigde links-islamitische verbond in Rotterdam staat alweer onder druk, door een vier jaar oude tweet van Nida. Landelijke partijleiders zijn verbolgen, maar Nida lijkt niet van plan de tweet te verwijderen.

WAT WIJ LUISTEREN: Nog minder spannend dan de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen, is die voor het gelijktijdig gehouden referendum over de inlichtingenwet. Terwijl het daarbij toch echt ergens over gaat, benadrukken NRC-redacteuren deze week in een speciale editie van onze podcast Haagse Zaken.

QUOTE VAN DE DAG

“Ze hebben er nog geen vier jaar over gedaan om dezelfde arrogante gekken te worden als de PvdA in de zestig jaar ervoor.”

De Amsterdamse GroenLinks-leider Rutger Groot Wassink beoordeelt de bestuurskwaliteiten van D66.