Politie start zoektocht naar sinds 1974 vermiste vrienden

In het Brabantse Liessel zocht de politie in een plas naar een auto en mogelijk stoffelijke resten van de twee mannen, die in 1974 verdwenen.

Piet Hölskens (links) en Hans Martens.
Piet Hölskens (links) en Hans Martens. Politie

In het Brabantse Liessel heeft een gespecialiseerd team van de politie maandag een zoekactie gehouden naar twee mannen die sinds 1974 worden vermist. Een sonarboot zocht op de bodem van de plas De Brink naar de auto van de twee vrienden. De zoektocht bleef zonder resultaat.

Na een avond stappen vertrokken Piet Hölskens en Hans Martens op 16 maart 1974 uit een kroeg in het nabijgelegen Deurne, waarna zij niet meer werden gezien. De vermissing werd nooit opgelost. Ook de auto waarin de twee zaten werd nooit gevonden. Naast een aantal politieonderzoeken is de familie van de twee vrienden al die jaren blijven zoeken, onder meer met de hulp van een paragnost en een privédetectivebureau.

De politie gaat ervan uit dat de twee zijn omgekomen bij een misdrijf, maar tot een veroordeling zal de zoektocht niet meer leiden: de zaak is inmiddels verjaard. Omdat de familie toch wil weten wat er met hun geliefden is gebeurd, werkt de politie mee aan het onderzoek. “Een vermissing verjaart immers niet”, aldus een politiewoordvoerder.

Dader in beeld

In 2012 leidde een tip aan de Criminele Inlichtingeneenheid van de politie tot hervatting van het onderzoek, waardoor de mogelijke dader in beeld kwam. Gesprekken leverden niets op, net als een verzoek om een DNA-onderzoek. Desondanks ging de familie samen met recherchebureau Centaur verder met het onderzoek, op zoek naar nieuwe aanknopingspunten.

Met succes: in 2017 kwam uit nieuwe informatie naar voren dat de twee te water zouden zijn geraakt bij de plas in Liessel. Volgens de politiewoordvoerder is daar nooit gezocht. Maandag trof het zoekteam de auto van Hölskens en Martens niet aan. Expert gaan de resultaten van het sonaronderzoek nu bekijken, laat de politie weten. “Daarna bekijken we of er nog mogelijkheden zijn voor verder onderzoek”.

De plaats waar werd gezocht: