Paralympische Spelen

Opnieuw goud voor snowboardster Mentel, zilver bij mannen en vrouwen naar TeamNL

Bibian Mentel na haar zege, met nummer twee Lisa Bunschoten.
Bibian Mentel na haar zege, met nummer twee Lisa Bunschoten. Foto Simon Bruty/EPA

Snowboardster Bibian Mentel heeft deze maandag een gouden medaille gewonnen op de Paralympische Winterspelen in Pyeongchang. In de finale versloeg zij landgenote Lisa Bunschoten. Die won zilver. De olympische titel van Mentel, die vrijdag de Nederlandse vlag droeg tijdens de openingsceremonie, was het eerste succes in Zuid-Korea van het negen sporters tellende paralympische TeamNL.

Bij de mannen won de Nederlander Chris Vos zilver. Hij kwam in de finale al vroeg ten val en was daardoor geen partij voor de Amerikaan Mike Schultz, die vrijdag de vlag droeg van de Verenigde Staten.

De twee Nederlandse snowboardsters gingen gelijk op totdat Bunschoten bij een inhaalmanoeuvre ten val kwam. Mentel werd geraakt en ging ook onderuit, maar stond sneller overeind. Na een korte aarzeling en een blik achterom ging ze verder en kwam als eerste over de lijn.

Vier jaar geleden werd Mentel ook paralympisch kampioen in Sotsji. De 45-jarige snowboardster uit Loosdrecht onderging vorig jaar nog operaties vanwege kanker, waarover ze een boek schreef. Vrijdag droeg ze de vlag bij de openingsceremonie. Mentel werd zes keer Nederlands kampioen op de halfpipe en de snowboardcross. Sinds 1999 kampt ze met botkanker; haar rechteronderbeen moest worden geamputeerd om uitzaaiingen te voorkomen. (NRC)