Op twee lijsten, voor twee partijen, in twee gemeenten

Het mag volgens de Kieswet: je kandidaat stellen voor meer partijen en in meer gemeenten. Daardoor kan de kiezer in Westland én die in buurgemeente Den Haag op 21 maart stemmen op opbouwwerker Kamal Ramkalup (1961) uit Monster.

In de ene gemeente staat hij op nummer 20 voor Westland Verstandig, in de andere op 46 voor Groep de Mos. In zijn tuin: een bord van Westland Verstandig. Op zijn Facebook-pagina: het groen-geel van Groep de Mos.

De reden? „Daar ga ik echt geen uitlatingen over doen”, zegt Ramkalup aan de telefoon.

Peter Duijsens, leider van Westland Verstandig, vindt het „gek”. Ramkalup vertelde hem „twee dagen” voor de kandidatenlijst moest worden ingeleverd van zijn dubbele kandidatuur. Toen was het te ingewikkeld een andere lijst te maken, zegt Duijsens.

Partijleider Richard de Mos van Groep de Mos wist er wel van, maar had geen bezwaar. „Hij staat op een onverkiesbare plek. Ik zie het meer als een ambassadeurschap.”

Ramkalup was eerder voorzitter van PvdA Westland. Hij zegde zijn PvdA-lidmaatschap op toen hij zich kandidaat stelde bij Groep De Mos, vertelt de huidig partijvoorzitter Nico de Gier: „Het is bij onze partij niet toegestaan op een andere lijst te staan als je eigen partij ook meedoet.”