GroenLinks in aanval op hoger loon ING-topman

Spoedwet GroenLinks-leider Klaver wil actie tegen „absurde bankierssalarissen”. Hij doet nog deze week een voorstel.

GroenLinks wil met een spoedwet de salarisverhoging van ING-topman Ralph Hamers blokkeren. Dat heeft GroenLinks-leider Jesse Klaver zondagmiddag aangekondigd in het tv-programma Buitenhof. Volgens hem „mogen volksvertegenwoordigers het niet laten bij verkiezingsretoriek” en moeten zij in actie komen tegen de „absurde bankierssalarissen”.

ING maakte donderdag bekend dat het salaris van topman Ralp Hamers dit jaar met meer dan 50 procent wordt verhoogd, tot ruim 3 miljoen euro. Dat is volgens president-commissaris Jeroen van der Veer nodig omdat Hamers in vergelijking met topmannen van andere grote Europese bedrijven te weinig zou verdienen.

De bekendmaking leidde tot boze reacties van Kamerleden en vakbonden. Minister van Financiën Wopke Hoekstra (Financiën, CDA) noemde de verhoging „buitensporig” en kondigde aan met ING in gesprek te gaan.

GroenLinks wil nu met een snelle wetswijziging regelen dat salarisverhogingen van bestuurders van ‘systeembanken’ als ING, cruciaal voor de stabiliteit van het financiële stelsel, voortaan vooraf door de minister van Financiën moeten worden beoordeeld. De minister krijgt zo „een vetorecht”, aldus Klaver. De wet moet verder een einde maken aan wat GroenLinks „de sluiproute” noemt waarmee het salaris van bankiers kan worden aangevuld met variabele beloningen, zoals aandelenpakketten. Hamers krijgt zijn 50 procent salarisverhoging ook in aandelen.

Of de spoedwet van GroenLinks een meerderheid haalt, is niet zeker. SP, PvdA en Partij voor de Dieren hebben al steun uitgesproken, SP-voorzitter Ron Meyer noemde de wet bij Buitenhof „een uitstekend idee”. De PVV laat ook weten het voorstel te steunen. De negentien zetels van coalitiepartij D66 zouden genoeg zijn voor een meerderheid. Kamerlid Jan Paternotte zegt het voorstel „te gaan bestuderen”. Het CDA wil de uitwerking van GroenLinks afwachten.

ING kreeg na het uitbreken van de financiële crisis in 2008 zo’n 10 miljard euro steun van de Nederlandse overheid, wat de bank inmiddels heeft terugbetaald. In 2015 werd de Wet beloningsbeleid financiële ondernemingen van kracht, die Klaver nu wil wijzigen. Deze wet legde al beperkingen op aan het beloningsbeleid van banken en verzekeraars, onder meer door een bonus op hooguit 20 procent van het salaris te stellen.

Klaver wil zijn wetsvoorstel uiterlijk vrijdag indienen en voor spoedadvies naar de Raad van State sturen. De Tweede en Eerste Kamer zouden de wet dan nog voor de aandeelhoudersvergadering van ING op 23 april moeten behandelen.