In beeld

De portretten van fotograaf C. Barton van Flymen

Premier Van Agt steekt een vers sigaartje op, Hugo Claus ligt bij zijn zwangere vriendin, filmster Sylia Kristel op een hotelbed, Ruud Gullit juicht in bad na de EK-wedstrijd tegen Duitsland die Oranje won: er gebeurt bijna altijd wat op de portretten die fotograaf C. Barton van Flymen al een halve eeuw maakt. Hij is als fotograaf altijd op jacht naar het moment, zei hij in een radio-interview naar aanleiding van het verschijnen van zijn boek Portretten, een pil van meer dan 300 bladzijden. Daarin zijn de levendige portretten te zien die Barton van Flymen maakte van kunstenaars, politici, schrijvers, sporthelden, acteurs, musici, popsterren en meer. Van de vroege jaren zeventig tot recent. Barton van Flymens fotowerk is zeer divers, hij werkte voor kranten en bladen als Avenue en Nieuwe Revue. Barton van Flymen besloot in de jaren zestig, na een ontmoeting met fotograaf Wim Renes, zelf fotograaf te worden. Tot dan toe rommelde hij wat aan: hij was bassist in een popband en werkte als uitzendkracht. Hij was, geboren in 1944 in Johannesburg, op zijn 18de naar Nederland gekomen, omdat hij in het Zuid-Afrika van de apartheid niet wilde leven. “Toen ik Renes aan het werk zag, wist ik meteen: dit is het”, zei hij in het NPO-radio-interview. Zijn enthousiasme voor fotografie, van iemand die van de ene op de andere dag besluit fotograaf te worden, is eigenlijk op iedere foto nog terug te zien – vooral in de portretten. Boek: C. Barton van Flymen, Portretten, uitgeverij Lecturis (49,50 euro). Expositie: Galerie Hooffzaak, t/m 30 april, Haarlemmerdijk 54hs, Amsterdam.
Regisseur Paul Verhoeven, 2000.
C. Barton van Flymen
Wim Sonneveld, Corrie van Gorp en Willem Nijholt.
C. Barton van Flymen
Presentator Willem Duys, 1975
C. Barton van Flymen
Regisseur Theo van Gogh, 1995.
C. Barton van Flymen
Zangeres Tante Leen, 1973.
C. Barton van Flymen
Actrice Sylvia Kristel en schrijver Hugo Claus, 1974
C. Barton van Flymen
Voetballer Ruud Gullit, 1988.
C. Barton van Flymen
Komiek Piet Bambergen, 1989.
C. Barton van Flymen
Actrice Monique van de Ven, 1975.
C. Barton van Flymen
Martine Bijl, 1977.
C. Barton van Flymen
Voetballer Marco van Basten, 1981.
C. Barton van Flymen
Acteur Kees Brusse, 1976.
C. Barton van Flymen
Zangers Liesbeth List en Jacques Brel, 1971.
C. Barton van Flymen
Johnny Kraaijkamp Sr. , 1973.
C. Barton van Flymen
Schrijver Joost Zwagerman, 2010.
C. Barton van Flymen
Politicus Hans Wiegel en zijn echtgenote Pien Frederiks, 1975.
C. Barton van Flymen
Zanger Charles Aznavour, 1972.
C. Barton van Flymen
Destiny's Child, met zangeres Beyoncé , 1998.
C. Barton van Flymen