Aanslagen met brandbommen tegen Turkse doelen in Duitsland

Terreur

Turkse instellingen in Duitsland waren dit weekend doelwit van aanslagen met brandbommen. Daarbij zijn geen gewonden gevallen. In Berlijn brandde zaterdagnacht de grote gebedsruimte van een moskee volledig uit nadat volgens getuigen drie verdachten iets door het raam hadden gegooid.

In het Noord-Duitse Itzehoe werden in dezelfde nacht de ruiten van een moskee ingeslagen en staken onbekenden een Turkse groentewinkel in brand. Ook in Meschede (in het Sauerland) en bij Stuttgart werden Turkse doelen door brandbommen getroffen.

Duitse media leggen een verband tussen de aanslagen en protesten van Duitse Koerden tegen de Turkse militaire operatie in Noord-Syrië tegen Koerdische rebellen. Demonstranten in Hamburg gooiden stenen naar het Turkse consulaat. De moskee in Berlijn maakt deel uit van het Ditib-netwerk, een verbond van ongeveer negenhonderd Turkse moskeeën in Duitsland, dat wordt aangestuurd door de Turkse regering.

De Turkse gemeenschap in Duitsland veroordeelde zaterdag, volgens de Berlijnse krant Der Tagesspiegel, de aanslagen als terreurdaden. „Zulke onmenselijke misdaden zijn terreurdaden die niet alleen mensen direct bedreigen, maar ook de fundamenten van onze samenleving willen aantasten”, zei een woordvoerder.

In de eerste tien jaar van deze eeuw werd Duitsland regelmatig opgeschrikt door moorden op Duitse Turken. De politie ging toen eerst uit van afrekeningen door de Turkse maffia. Later bleek een neonazistische terreurgroep verantwoordelijk. ( NRC)