Weer minister weg na moord op onderzoeksjournalist

Slowaakse minister van Binnenlandse Zaken, Robert Kalinak
Slowaakse minister van Binnenlandse Zaken, Robert Kalinak Foto Jakub Gavlak/EPA

De Slowaakse minister van Binnenlandse Zaken, Robert Kalinak, heeft maandag zijn ontslag aangekondigd. Hij zegt zo te willen bijdragen aan het herstel van politieke stabiliteit in Slowakije.

Sinds de moord op journalist Jan Kuciak (en zijn verloofde) eind vorige maand, staat de regering van de sociaal-democratische premier Robert Fico op losse schroeven. Eerder al stapte de minister van Cultuur – met media in zijn portefeuille – op omdat hij het niet kon verdragen dat onder zijn ministerschap een journalist werd vermoord.

Kalinak, die als minister toezicht houdt op de politiediensten die het onderzoek uitvoeren, verloor het vertrouwen nadat hij zelf werd genoemd als betrokkene in de zaak rond vastgoedfraude die Kuciak onderzocht. Hij werd er bovendien van beschuldigd te liegen over informatie die de Slowaakse autoriteiten hadden over verdachten. Maandag moet blijken of het ontslag van Kalinak volstaat om het kabinet overeind te houden.

Lees ook: Moord op journalist leidt tot politieke crisis in Slowakije

Correctie (14 maart 2018): In een eerste versie van dit artikel stond dat de minister van Cultuur is opgestapt ‘uit onvrede over de manier waarop het onderzoek (…) werd opgepakt.’ Dat klopt niet. Hij is opgestapt omdat hij het niet kon verdragen dat onder zijn ministerschap een journalist werd vermoord.