Roest wint WK allround na val Pedersen

De 22-jarige schaatser won zijn eerste allround-wereldtitel. Negenvoudig kampioen Sven Kramer eindigde niet op het podium.

Roest zondag na afloop van de 1.500 meter.
Roest zondag na afloop van de 1.500 meter. Foto Jerry Lampen/ANP

Schaatser Patrick Roest is zondag wereldkampioen allround geworden. Op de beslissende 10.000 meter in het Amsterdamse Olympisch Stadion leek de Noor Sverre Lunde Pedersen op weg naar de titel, maar door een valpartij op driekwart van zijn race verloor hij veel tijd. Het is de eerste wereldtitel allround voor Roest.

Pedersen beëindigt het toernooi na zijn valpartij op de tweede plek. Titelverdediger Sven Kramer slaagde er niet in voor de tiende keer wereldkampioen allround te worden. Vóór de 10.000 meter lag hij nog op de derde plek in het algemeen klassement, maar doordat hij slechts zesde werd op de slofafstand, eindigde Kramer uiteindelijk als vierde. WK-debutant Marcel Bosker gaat naar huis met de bronzen medaille.

Roest, zaterdag verrassend winnaar op de 500 meter, lag voorafgaand aan de 10.000 meter ruim zeven seconden achter op Pedersen. De Noor, gestart in de allerlaatste rit van het toernooi, zat de eerste 7.000 meter van zijn rit ruim binnen de marge. Totdat hij in een bocht achter zijn eigen schaats bleef hangen en hard de boarding in gleed. Pedersen vervolgde zijn weg, maar verloor aan de finish bijna zestien seconden op Roest. De Zweed Nils van der Poel reed de tien kilometer in 13.40,38 als snelste.

Pedersen snelste op 1.500 meter

Eerder op de dag leek Pedersen nog voor te sorteren op zijn eerste allround-wereldtitel. Hij won de 1.500 meter, na zijn overwinning op de 5.000 meter de tweede keer dit toernooi dat hij de beste was op een afstand. Op de schaatsmijl was Pedersen ruim anderhalve seconde sneller dan Roest, die zaterdag op zijn beurt bovenaan was geëindigd op de 500 meter.

Roest had op het WK allround al een zilveren plak op zak. Vorig jaar werd hij tweede achter Kramer. Voor Pedersen zou een titel een logisch vervolg zijn geweest in zijn schaatsloopbaan: eerder won hij al een zilveren (2016) en een bronzen (2015) medaille.

Bij de vrouwen pakte de Japanse Miho Takagi als eerste Aziatische de titel op het WK allround. Zij was de snelste op de 500 meter en de 1.500 meter. Ireen Wüst won de overige twee afstanden, en pakte het zilver. Annouk van der Weijden won de bronzen medaille, terwijl Antoinette de Jong het podium op 0,15 seconde miste.