Trump stelt eisen aan EU voor vrijstelling importheffingen

De Europese Unie moet zich ,,opmaken voor heffingen” op staal en aluminium als ze niet bereid is haar eigen ,,gruwelijke handelsbarrières” te verlagen, aldus de president.

President Donald Trump spreekt tijdens een campagebijeenkomst in de staat Pennsylvania op zaterdag.
President Donald Trump spreekt tijdens een campagebijeenkomst in de staat Pennsylvania op zaterdag. Foto David Maxwell / EPA

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zaterdag opnieuw zijn pijlen gericht op Europa bij het internationale geschil over zijn importheffingen op buitenlands staal en aluminium. De Europese Unie is er nog niet in geslaagd een vrijstelling te bedingen en moet zich volgens de president ,,opmaken voor heffingen” als ze niet bereid is haar eigen handelsbarrières te verlagen.

Tijdens een campagnerally in de staat Pennsylvania voor een Republikeinse kandidaat bij tussentijdse verkiezingen voor een vrijgekomen zetel in het Huis van Afgevaardigden, die dinsdag worden gehouden, bekritiseerde Trump de EU voor tarieven en andere barrières op Amerikaanse exportproducten, waaronder milieu-eisen. Hij dreigde auto’s van de Duitse autoproducenten Mercedes-Benz en BMW te belasten.

Eerder op de dag daagde Trump via Twitter de EU uit de VS tegemoet te komen in ruil voor vrijstelling van de importheffingen. Europese landen behandelen de Verenigde Staten ,,erg slecht op het gebied van handel”, schreef hij. ,,Als zij hun gruwelijke barrières en tarieven opgeven op producten uit de VS, laten wij de onze gaan. Groot handelstekort. Zo niet, belasten wij auto’s enz. EERLIJK!”

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump The European Union, wonderful countries who treat the U.S. very badly on trade, are complaining about the tariffs o… https://t.co/yNB0RtRciL

De importheffingen van 25 procent op staal en 10 procent op aluminium, die Trump vorige week afkondigde, moeten deze maand ingaan. Voor enkele landen maakt het Witte Huis echter een uitzondering: buurlanden Canada en Mexico blijven buiten schot terwijl onderhandelingen over het Noord-Amerikaanse vrijhandelsverdrag NAFTA worden gevoerd. Ook bondgenoot Australië zou worden gespaard, liet Trump vrijdag weten na een telefoongesprek met premier Malcolm Turnbull.

Ondanks diplomatieke pogingen om eveneens een vrijstelling te bedingen, is de EU er nog niet in geslaagd om die binnen te halen. De Europese handelsvertegenwoordiger Cecilia Malmström verklaarde zaterdag in Brussel na besprekingen met de Amerikaanse handelsvertegenwoordiger Robert Lighthizer dat ze nog ,,geen directe duidelijkheid heeft over de precieze procedure om een uitzondering te krijgen.” Verdere besprekingen worden komende week gehouden, meldt persbureau AP.

Twitter avatar MalmstromEU Cecilia Malmström As a close security and trade partner of the US, the EU must be excluded from the announced measures. No immediate… https://t.co/SMCx1NbDJS

Tijdens een telefoongesprek van Trump met zijn Franse ambtgenoot Emmanuel Macron hebben ,,beide presidenten gesproken over alternatieve manieren om de zorgen van de Verenigde Staten weg te nemen”, liet het Witte Huis zaterdag weten in een verklaring, zonder verdere details te geven.

Vergeldingsmaatregelen

Als er geen vrijstelling komt voor de Europese bondgenoten, dreigt de EU met vergeldingsmaatregelen, waaronder importheffingen op Amerikaanse producten ter waarde van 2,8 miljard euro, van spijkerbroeken tot motorfietsen. Waarnemers waarschuwen voor een handelsoorlog. Ook Japan, eveneens een bondgenoot van de VS, heeft aangedrongen op een vrijstelling, maar die nog niet gekregen.

China heeft ondertussen gewaarschuwd dat een handelsoorlog met de Verenigde Staten rampzalig kan uitpakken voor de wereldeconomie. De Chinese minister van Handel Zhong Shan zei zondag dat China geen handelsoorlog met de VS wil, en daar ook niet toe zal aanzetten, meldt persbureau Reuters. ,,Er zijn geen winnaars bij een handelsoorlog”, aldus Zhong.

Hoewel China verantwoordelijk is voor slechts een klein deel van de Amerikaanse staalimporten, heeft de grootschalige industriële expansie van het land bijgedragen aan een overschot aan staal, waardoor prijzen zijn gedaald.