Meer dan 1.000 burgerdoden in Oost-Ghouta

Het Russische leger onderhandelt met de leiders van de rebellengroepen over evacuatie van de militanten.

Bombardementen op de stad Douma in rebellenenclave Oost-Ghouta.
Bombardementen op de stad Douma in rebellenenclave Oost-Ghouta. Foto Hamza Al-Ajweh/AFP

Bij bombardementen van het Syrische en Russische leger op de rebellenenclave Oost-Ghouta zijn in de afgelopen twintig dagen meer dan duizend burgers omgekomen. Dat meldt persbureau AFP op basis van het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR). Het observatorium volgt de oorlog in Syrië vanuit Groot-Brittannië via lokale bronnen.

Sinds het begin van de militaire operatie op 18 februari zijn er volgens het SOHR 1.031 burgers omgekomen, onder wie 219 kinderen. Ook raakten er 4.350 mensen gewond. Het dodenaantal zou nog wel veel hoger kunnen liggen. Volgens de internationale hulpverleningsorganisatie Dokters zonder Grenzen (MSF), zijn er alleen al tussen 18 februari en 3 maart, 1.005 mensen omgekomen. Per dag komen er gemiddeld 71 mensen om het leven, aldus MSF. De hulpverleningsorganisatie onderhoudt contact met alle klinieken en ziekenhuizen in Oost-Ghouta.

Door mortiergranaten afgeschoten door rebellengroeperingen op de Syrische hoofdstad Damascus kwam zaterdag zeker één burger om het leven en raakten negen mensen gewond, meldt het Russische staatspersbureau Sputnik.

Lees ook: Drie vragen over de militaire operatie in Ghouta

Hulpverlening verloopt moeizaam

Ondanks een resolutie van de VN-Veiligheidsraad voor een wapenstilstand van dertig dagen gaan de gevechten in Oost-Ghouta gewoon door. Het Internationale Rode Kruis (ICRC) slaagt er nauwelijks in om de naar schatting 400.000 burgers in het omsingelde gebied van hulpgoederen te voorzien. Er is een groot tekort aan water, voedsel en medicijnen.

Twitter avatar ICRC ICRC Drive down the streets of #EasternGhouta and all you will see is destruction. https://t.co/Xn44tq7e9p

Rebellen steeds verder in het nauw

In de afgelopen dagen hebben het Syrische en Russische leger grote successen geboekt in het offensief tegen de belangrijkste rebellengroepen Jaish al-Islam en Falaq al-Rahman. De rebellenenclave is in tweeën gesplitst waardoor Douma, de belangrijkste stad in dit buitengebied van Damascus, is afgesloten van de rest van Oost-Ghouta. De val van de enclave, sinds 2013 in handen van de rebellen, is onvermijdelijk, zo liet NRC-correspondent Gert van Langendonck al eerder weten.

Rebellenenclave in Oost-Ghouta is in tweeën gesplitst. Graphic NRC

Volgens Sputnik vinden er sinds afgelopen zaterdag onderhandelingen plaats tussen het Russische leger en leiders van de militante groepen over een mogelijke evacuatie. Waarschijnlijke bestemming is de Noord-Syrische provincie Idlib waarnaar ook duizenden rebellen en burgers uit Oost-Aleppo zijn overgeplaatst.