Ajax wint van Heerenveen en loopt iets in op PSV

In de Arena werd het 4-1 voor de Amsterdammers. Feyenoord won later op de dag met 2-1 van nummer drie AZ.

Tagliafico scoort zet Ajax na een uur spelen op een 2-1-voorsprong.
Tagliafico scoort zet Ajax na een uur spelen op een 2-1-voorsprong. Foto ANP

Ajax heeft zondag in de Arena met 4-1 gewonnen van sc Heerenveen. De Amsterdammers profiteren daarmee maximaal van de daverende 5-0-nederlaag die koploper PSV zaterdag leed op bezoek bij Willem II. Met nog zeven wedstrijden te spelen in de eredivisie heeft nummer twee Ajax het gat verkleind tot zeven punten.

Na een half uur spelen opende Matthijs de Ligt met een kopbal voor Ajax de score. Daarvoor had Ajax al de nodige kansen gehad, die allemaal onbenut bleven. Nog geen minuut na de 1-0 stond het alweer gelijk. Martin Ödegaard scoorde voor Heerenveen de 1-1.

Ook na rust bleven de kansen voor Ajax komen. Twee kregen de Amsterdammers er uiteindelijk in: Nicolás Tagliafico schoot in de 59e minuut de 2-1 binnen, via de paal. Twee minuten voor tijd nam middenvelder Donny van de Beek de 3-1 voor zijn rekening. Diep in blessuretijd scoorde David Neres tot slot de vierde Ajax-treffer.

Feyenoord met 2-1 langs AZ

Feyenoord wist zondag na twee nederlagen op rij weer te winnen. In Rotterdam won de landskampioen met 2-1 van AZ. Die club verspeelde na de winterstop nog geen punten. De afgelopen negentien wedstrijd verloor AZ er maar één. De Alkmaarders blijven derde, maar zien Ajax wel uitlopen naar een voorsprong van vijf punten.

In de Kuip ging Feyenoord direct het felst in de aanval. In de eerste minuten kreeg de ploeg al een paar kansen. AZ had halverwege de eerste helft een penalty moeten krijgen wegens een handsbal van Feyenoorder Jan-Arie van der Heijden. Scheidsrechter Higler liet doorspelen.

Na ruim een half uur schoot Jean-Paul Boëtius Feyenoord op een 1-0-voorsprong. Nikolai Jörgensen maakte er met nog een kwartier te spelen 2-0 van. In de blessuretijd werd het door een goal van Wout Wegthorst nog 2-1. Het was de tweede keer dit seizoen dat AZ verloor van Feyenoord. In eigen huis werd de club met 4-0 van de mat gespeeld. Feyenoord blijft vijfde.

Utrecht walst over Vitesse heen: 5-1

In de Galgenwaard verstevigde FC Utrecht zondag zijn vierde plek op de ranglijst, door met 5-1 te winnen van Vitesse. Na de eerste helft stond Utrecht dankzij treffers van Willem Janssen en Zakaria Labyad met 2-0 voor. Na rust vond Vitesse weer even de aansluiting, via een schot van Navarone Foor (2-1).

Daarna liep het veel sterkere Utrecht uit naar 5-1. Sander van de Streek en Yassin Ayoub (twee keer) maakten de doelpunten. Twee keer profiteerden zij van de blunderende Vitesse-doelman Remko Pasveer. Utrecht staat nu negen punten achter op nummer drie AZ. Vitesse staat zesde.

Eerder op de dag won FC Groningen weer eens, na zes gelijke spelen en twee nederlagen. De 2-0 zege op PEC Zwolle is pas de eerste overwinning in 2018. Het was voor Zwolle de vijfde nederlaag op rij in een uitduel.

Fel begin Groningen

De ploeg van trainer Ernest Faber begon fel aan de wedstrijd. Aanvaller Mimoum Mahi kreeg al in de derde minuut een kans; hij schoot vanuit een lastige hoek in het zijnet. Een paar minuten later kreeg Zwolle een mogelijkheid via Qeensy Menig. Zijn inzet werd gekeerd door Groningen-doelman Sergio Padt.

Twitter avatar fcgroningen FC Groningen Wat een heerlijk feestje!💚🎉 https://t.co/6MFh8YMXgI

Na een klein half uur kwam Groningen met enig geluk op 1-0. Zwolle-middenvelder Ryan Thomas schoot zeer ongelukkig een voorzet van Tom van Weert hard langs zijn eigen doelman Diederik Boer. Kort voor rust kon Mahi de voorsprong verdubbelen, de topscorer van Groningen verschalkte Boer met een stiftje maar zag dat de bal tegen de lat belandde.

In de tweede helft kreeg Zwolle via Menig en Thomas nog een aantal kansen; uiteindelijk scoorde de thuisploeg in de laatste minuut via de Australiër Ajdin Hrustic. FC Groningen blijft na de overwinning staan op de dertiende plaats, PEC Zwolle staat zevende.