Blikseminslag in Rwanda doodt 16 kerkgangers

Zo’n 140 mensen raakten gewond. Bliksemdoden vallen er vaker in het Afrikaanse land, maar zelden zo veel in één keer.

Foto iStock

Bij een blikseminslag in een kerk in Rwanda zijn zaterdag ten minste 16 mensen om het leven gekomen. Zo’n 140 anderen raakten gewond, meldt een bestuurder van de regio waar het ongeluk gebeurde zondag aan persbureau AFP.

Volgens de bestuurder van de regio Nyaruguru, in het zuiden van Rwanda, waren veertien kerkgangers op slag dood. Twee stierven later. “Drie van de gewonden verkeren nog in kritieke toestand”, aldus de overheidsfunctionaris. Een andere bron meldt aan persbureau AP dat er nog zeventien gewonden in het ziekenhuis liggen. De rest is inmiddels weer thuis.

Veel kleinere incidenten

Blikseminslagen komen vaker voor in Rwanda, maar het gebeurt zelden dat er in één keer zo veel doden vallen. Incidenten met kleinere aantallen slachtoffers vinden geregeld plaats. Afgelopen vrijdag nog, toen een groep van achttien studenten werd getroffen. Één van hen overleed. In oktober kwamen bij blikseminslagen verspreid over het hele land achttien mensen om het leven.

In 2016 telde Rwanda bij elkaar 30 bliksemdoden en 61 gewonden. Ter vergelijking: in Nederland maken blikseminslagen volgens het KNMI elk jaar één à twee dodelijke slachtoffers. In 2015 overleden bijvoorbeeld twee vrouwen van twintig toen ze in een Amersfoorts park werden getroffen.