Stroomstoring A’dam na 24 uur verholpen

Bijna 200 huishoudens in het centrum moesten het zaterdagochtend nog zonder stroom doen, bijna 24 uur na het ontstaan van de storing.

Een stempelaar doodt de tijd op zijn mobiel. Verschillende trams kwamen vrijdag stil te staan op het Rokin als gevolg van een grote stroomstoring.
Een stempelaar doodt de tijd op zijn mobiel. Verschillende trams kwamen vrijdag stil te staan op het Rokin als gevolg van een grote stroomstoring. Foto NRC

De stroomstoring die het centrum van Amsterdam vrijdagochtend trof is ruim 24 uur later pas volledig verholpen. Netbeheerder Liander meldde rond twaalf uur op zaterdagochtend dat ook de laatste tweehonderd huishoudens weer van stroom zijn voorzien. Tot half negen in de ochtend waren dat er nog drieduizend. Het tramverkeer rijdt nog niet volledig volgens dienstregeling.

Zo’n 28.000 huishoudens in de postcodegebieden 1070 tot en met 1075 en 1012, 1013 en 1017 kwamen vrijdagochtend vanaf half elf zonder stroom te zitten nadat bij graafwerkzaamheden in De Pijp een elektriciteitskabel was geraakt. Dit zorgde voor een kettingreactie aan kortsluitingen bij verschillende stroomstations in het centrum van de hoofdstad. Twee mannen raakten gewond nadat er een steekvlak vrijkwam bij een van die stations.

Twitter avatar LianderNL Liander De grote #stroomstoring in #Amsterdam is voorbij! We realiseren ons hoe vervelend het is om zo lang zonder stroom t… https://t.co/INNplLvLse

Het heropstarten van de stroomvoorziening duurt lang omdat monteurs vanwege rookontwikkeling aanvankelijk niet bij de stations konden. Daarnaast wordt de stroom geleidelijk aan opgestart, om overbelasting te voorkomen. Zo werd geleidelijk aan De Pijp (postcodes 1073 en 1074) en ook de rest van het centrum (1012, 1013 en 1017) weer van stroom voorzien.

Monteurs hebben volgens Liander de hele nacht doorgewerkt. Daarbij is ook brand ontstaan in een elektriciteitskast aan de Reguliersdwarsstraat.

Lees ook onze reportage over de stroomstoring: ‘Een topdag’ dankzij de stroomstoring

Rijksmuseum zaterdag weer open

Het Rijksmuseum sloot vrijdagochtend de deuren nadat als gevolg van de storing de lichten waren uitgevallen. Het museum gaat zaterdag weer volgens planning open, kaartjes van vrijdag zijn nog gewoon geldig. Het museum liep zo’n 50.000 tot 60.000 euro aan inkomsten mis als gevolg van de storing.

Het tramverkeer is nog wel deels ontregeld. Sommige lijnen leggen afwijkende routes af. Het gaat om trams 4, 7, 9,10 en 14.

Huishoudens die meer dan vier uur zonder stroom hebben gezeten, hebben recht op een vergoeding van 35 euro. Voor elke vier uur die daar bijkomen, wordt 20 euro extra bijgestort. Alleen al aan de drieduizend huizen die nu nog zonder stroom zitten is Liander dus al bijna 350.000 euro kwijt. Daar komt nog eens minimaal 875.000 euro bij voor de andere 25.000 huishoudens die minimaal vier uur zonder stroom zaten vrijdag.