Zilver voor Ireen Wüst, Patrick Roest leidt bij mannen

De Japanse Miho Takagi wint het toernooi bij de vrouwen, brons was er voor Annouk van der Weijden.

De Japanse Miho Takagi op de vijf kilometer tegen Ireen Wüst.
De Japanse Miho Takagi op de vijf kilometer tegen Ireen Wüst. Foto Peter Dejong/AP

Titelverdediger Ireen Wüst ging in Amsterdam voor haar zevende WK allroundtitel, maar in een rechtstreeks duel op de 5.000 meter - de laatste afstand van het toernooi - lukte het Wüst zaterdagavond niet om het grote gat met Miho Takagi te dichten. De Japanse mag zich de eerste Aziatisch kampioen WK allround noemen. Wüst pakte het zilver.

Twitter avatar TeamNLtweets TeamNL🇳🇱 Aanvallend gereden, alles gegeven! 👏
ZILVER 🥈 voor Ireen Wüst op #wkallround #NLwint #TeamNL https://t.co/TYGZpyOCmz

Wüst moest op de laatste afstand een verschil van 11,61 seconden goedmaken op Takagi. Het publiek in het volle Olympisch Stadion moedigde de 31-jarige Nederlandse hartstochtelijk aan, maar haar winnende tijd van 7.26,85 bleek niet genoeg. Takagi volgde Wüst de gehele rit en kwam in 7.29,93 over de streep. Zaterdagmiddag won Takagi de 1.500 meter in een zij-aan-zij-gevecht nog nipt van Wüst.

Twitter avatar schaatsennl schaatsen.nl Einduitslag WK Allround:
🥇Miho Takagi
🥈Ireen Wüst
🥉Annouk van der Weijden
#WKAllround

Brons voor Van der Weijden

WK-debutant Annouk van der Weijden en Antoinette de Jong begonnen als respectievelijk derde en vierde aan de 5.000 meter. In een rechtstreeks duel vochten zij in de voorlaatste rit om de derde plek. Van der Weijden kreeg haar gedroomde afscheid in het Olympisch Stadion - zij zet een punt achter haar carrière. Ze won de rit in 7.29,12, werd daarmee derde op de vijf kilometer en pakte daarmee het brons. De Tsjechische Martina Sablikova eindigde met 7.28,17 als tweede op de 5.000 meter, maar speelde geen rol meer voor het podium.

Takagi won vrijdag de 500 meter in een tijd van 39,01 seconden, De Jong was op die afstand de beste Nederlandse. Met een tijd van 40,47 seconden eindigde zij als vierde. Op de 3.000 meter was Wüst iedereen de baas; zij kwam over de finish na 4.15,80. Tweede op die afstand werd Takagi.

Lees ook dit achtergrondstuk over de ijsbaan in het Olympisch Stadion: Cool, schaatsen in de buitenlucht

Roest voorlopig eerste, Kramer derde

Patrick Roest staat na twee afstanden bij het WK allround in het Olympisch Stadion in Amsterdam eerste in het algemeen klassement. Roest won zaterdag de 500 meter in 36,97 seconden en werd vierde op de 5.000 meter in een tijd van 6.37,06. Sven Kramer staat na de eerste dag derde.

Kramer, die in Amsterdam op jacht is naar zijn tiende WK-titel, werd op de 5.000 meter tweede in een tijd van 6.34,15. De Noor Sverre Lunde Pedersen, een belangrijke uitdager van Kramer en Roest, reed op de vijf kilometer in 6.33,81 de winnende tijd en een baanrecord. Hij staat tweede in het tussenklassement. WK-debutant Marcel Bosker reed in de tiende rit naar de derde tijd: 6.35,39. Hij staat voorlopig vierde.

Zondag vervolgen de mannen het toernooi met de 1.500 meter om 13.30 uur. De top acht in het algemeen klassement na die afstand schaatst de afsluitende tien kilometer, vanaf 15.00 uur.

Twitter avatar schaatsennl schaatsen.nl Tussenklassement WK Allround heren
1. Patrick Roest
2. Sverre Lunde Pedersen (+0,38)
3. Sven Kramer (+0,51)… https://t.co/ciYzv2ninG

Het is voor het eerst in 125 jaar dat het WK allround weer in Amsterdam gehouden wordt. Er wordt gereden op de ‘Coolste Baan van Nederland’, een tijdelijke ijsbaan geïnitieerd door onder anderen Rintje Ritsma. Het Olympisch Stadion was zaterdag met ruim 20.000 toeschouwers uitverkocht.

Met medewerking van Jelmer Kos.

Lees ook: TeamNL, de medailles stroomden binnen, de euro’s nog niet

Correctie (10 maart): In een eerdere versie van dit nieuwsbericht stond dat het WK allround voor het eerst in 125 jaar weer gehouden wordt in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Dat klopt niet, het vorige wereldkampioenschap allround dat in Amsterdam gehouden werd, was in 1893 op het Museumplein. Dit is aangepast.