Trump en Kim Jong-un in gesprek over kernwapens

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft president Donald Trump donderdag uitgenodigd voor een topontmoeting. Trump heeft die uitnodiging direct aanvaard. Voor eind mei moeten de twee leiders bij elkaar komen.

De Zuid-Koreaanse nationale veiligheidsadviseur Chung Eui-yong (midden) kondigt donderdagavond (lokale tijd) voor het Witte Huis aan dat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un president Donald Trump heeft uitgenodigd voor een topontmoeting. Trump is bereid Kim voor eind mei te ontmoeten.
De Zuid-Koreaanse nationale veiligheidsadviseur Chung Eui-yong (midden) kondigt donderdagavond (lokale tijd) voor het Witte Huis aan dat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un president Donald Trump heeft uitgenodigd voor een topontmoeting. Trump is bereid Kim voor eind mei te ontmoeten. Foto Michael Reynolds / EPA

De Amerikaanse president Donald Trump is bereid om de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un op korte termijn te ontmoeten om te praten over ontmanteling van het omstreden kernwapenprogramma van Pyongyang. Dat heeft hij donderdag laten weten naar aanleiding van een persoonlijke uitnodiging van Kim voor een topontmoeting.

Een brief van Kim aan Trump met de uitnodiging is donderdag door een Zuid-Koreaanse delegatie bezorgd in Washington, na besprekingen in Noord-Korea eerder deze week. In de brief zegde Kim toe nucleaire proeven en rakettesten te bevriezen terwijl onderhandelingen worden gevoerd over denuclearisering.

De Zuid-Koreaanse nationale veiligheidsadviseur Chung Eui-yong kondigde de mogelijke ontmoeting van de twee leiders, die voor eind mei moet worden gehouden, donderdagavond (lokale tijd) aan bij het Witte Huis. De boodschap van Chung werd door Trump enkele uren van tevoren persoonlijk ingeluid als een “belangrijke aankondiging”.

De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in liet in een reactie weten zowel Trump als Kim Jong-un dankbaar te zijn voor het nemen van deze “moeilijke beslissing”. Een woordvoerder van de president zei dat Moon de aankomende ontmoeting tussen beide leiders ziet als een mogelijkheid om te komen tot de kernontwapening van Noord-Korea.

Historische ontmoeting

Trump wil Kim ontmoeten ,,op een nog te bepalen plaats en datum”, liet Sarah Sanders, woordvoerder van het Witte Huis, weten in een verklaring. Een ontmoeting tussen een zittende Amerikaanse president en een Noord-Koreaanse leider zou historisch zijn: tijdens het 70-jarig bewind van de Kim-dynastie is dat nooit voorgekomen.

Trump schreef in een tweet dat Kim ,,het heeft over denuclearisering, niet alleen bevriezing”. Hij sprak van ,,geweldige vooruitgang” en liet weten dat plannen voor een onderhoud worden gemaakt. In de tussentijd blijven sancties van kracht, aldus de president.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Kim Jong Un talked about denuclearization with the South Korean Representatives, not just a freeze. Also, no missil… https://t.co/ZLg0zRZ976

Chung, die via de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul naar Washington vloog, bevestigde dat Kim Jong-un “bereid is tot denuclearisering” - al is niet duidelijk wat dat precies omvat. Hij schreef de doorbraak toe aan Trumps leiderschap en zijn “beleid van maximale druk” op Noord-Korea.

De verrassende aankondiging werd donderdagavond door voor- en tegenstanders van Trump verwelkomd. Waarnemers vragen zich echter af of het verstandig is om Kim te ontmoeten zonder vooraf eisen te stellen die al jarenlang gelden als voorwaarden van de VS aan het bewind in Pyongyang, met betrekking tot aantoonbare stappen naar ontwapening. Zij vinden dat eerst langdurige onderhandelingen op lager niveau moeten worden gevoerd voordat de leiders elkaar ontmoeten, om te voorkomen dat het onderhoud uitdraait op weinig meer dan een publiciteitsstunt.

Eerdere presidenten, onder wie Trumps voorganger Barack Obama, hebben uitnodigingen van Noord-Korea om die reden afgeslagen. Aanhangers van Trump zien het vooruitzicht van een ontmoeting echter als bewijs dat de strategie van de president om Pyongyang onder druk te zetten, vruchten afwerpt. Volgens hen is het een teken dat Kim Jong-un inbindt, en biedt de ontmoeting een unieke kans om direct van Noord-Korea te horen wat het wil.

Lees ook: Kim Jong-un bereid tot ontmanteling kernwapens

Toenadering tussen Noord- en Zuid-Korea kwam op gang rond de Olympische Winterspelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang, vorige maand. Eerder deze week liet Kim bij topoverleg met de Zuid-Koreanen blijken dat hij bereid is met de Verenigde Staten te praten over ontmanteling van het omstreden kernwapenprogramma van het land.

De verhouding tussen Trump en Kim Jong-un is echter stormachtig: vorig najaar dreigde Trump Noord-Korea met “fire and fury” als Pyongyang de VS in gevaar zou brengen met kernwapens. Ook heeft de president Kim spottend van de hand gewezen als “little rocket man” (het raketmannetje), en schreef hij begin dit jaar op Twitter dat zijn ,,nucleaire knop groter is” dan die van Kim.

Eerder deze week schreef Trump op Twitter dat er “mogelijke vooruitgang wordt geboekt bij besprekingen met Noord-Korea”. Hij waarschuwde evenwel voor “valse hoop”.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Possible progress being made in talks with North Korea. For the first time in many years, a serious effort is being… https://t.co/17I9VFMLrI