‘Russische dubbelspion werkte nog samen met inlichtingendiensten’

Sergej Skripal ligt nog altijd samen met zijn dochter in kritieke toestand in het ziekenhuis na een zenuwgasaanval.

Hulpdiensten aan het werk in de buurt van het bankje in Salisbury waar Skripal gevonden werd na een zenuwgasaanval.
Hulpdiensten aan het werk in de buurt van het bankje in Salisbury waar Skripal gevonden werd na een zenuwgasaanval. Foto Ben Stansall/AFP

De Russische dubbelspion Sergej Skripal die in kritieke toestand in een Brits ziekenhuis ligt na een zenuwgasaanval, werkte de afgelopen jaren nog samen met westerse inlichtingendiensten. Dat schrijft de Financial Times vrijdag op basis van meerdere bronnen binnen de Britse veiligheidsdiensten.

Eerder bestond het beeld dat de 66-jarige Skripal zijn oude leven als spion achter zich had gelaten. Maar de Britse krant concludeert dat hij sinds zijn uitruil met het Verenigd Koninkrijk in 2010 nog wel advies heeft gegeven over de spionagecapaciteiten van de Russen.

Lees meer over de aanval: Politie onderzoekt mogelijke vergiftiging Russische ex-spion

De voormalig kolonel van Russische militaire inlichtingendienst GROe kon informatie delen over “de prioriteiten voor Rusland, hoe ze het westen infiltreren, op wat voor manier ze rekruteren”, zegt een anonieme bron tegen de FT. Hij zou verder geen spionagewerk meer doen.

Acht jaar geleden werd Skripal geruild voor meerdere Russische spionnen die in de Verenigde Staten vastzaten. Toen had hij al zes jaar vastgezeten in Rusland voor het delen van gevoelige informatie met westerse inlichtingendiensten. Hij was veroordeeld tot dertien jaar celstraf omdat hij onder meer de identiteit van tientallen Russische spionnen had verraden aan de Britse geheime dienst MI6.

21 mensen behandeld

De Russische spion en zijn dochter werden afgelopen weekend buiten bewustzijn aangetroffen op een bankje in hun woonplaats Salisbury. Later werd duidelijk dat ze vergiftigd waren met een ‘zeldzaam zenuwgas’. In totaal moesten 21 mensen behandeld worden in het ziekenhuis na het incident.

De Britten hebben 180 militairen ingezet in het onderzoek naar het zenuwgas. Volgens de BBC gaat het onder anderen om mariniers en experts op het gebied van chemische oorlogsvoering. Zij helpen met het verwijderen van spullen, ambulances en andere voertuigen die in aanraking zijn gekomen met het zenuwgas.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson verdenkt Moskou ervan achter de aanval te zitten. Het Kremlin ontkent enige betrokkenheid.