NAM presenteert regeling oude schadeclaims Groningen

Ook als de schade niet veroorzaakt of verergerd is door een aardbeving, vergoedt de NAM claims tot 25.000 euro.

Grote schade in de woonkamer van een boerderij in Noord-Groningen, waarschijnlijk ontstaan door de aardbevingen, veroorzaakt door gasboringen van de NAM.
Grote schade in de woonkamer van een boerderij in Noord-Groningen, waarschijnlijk ontstaan door de aardbevingen, veroorzaakt door gasboringen van de NAM. Foto Kees van de Veen

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) gaat alle oude schadeclaims van Groningers tot 25.000 euro vergoeden, ook als de NAM denkt dat de schade niet is veroorzaakt of verergerd door een aardbeving. Claims van meer dan 25.000 euro zullen worden voorgelegd aan de Arbiter Bodembeweging.

Het gaat in totaal om ruim zesduizend schadeclaims die voor 1 april 2017 zijn ingediend en die daardoor niet onder het op 31 januari van dit jaar gepresenteerde schadeprotocol vallen. Verantwoordelijk minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat (VVD) schrijft vrijdag aan de Kamer blij te zijn met de manier waarop de NAM de oude schadeclaims wil afhandelen:

“Deze invulling van de geuite intenties om te komen tot een snelle en ruimhartige oplossing is met mij en de Commissaris van de Koning van de provincie Groningen besproken en door ons onderschreven. Wij zijn van oordeel dat de aanpak inderdaad ruimhartig is.”

Hoe zat het ook alweer in Groningen? Lees in dit overzichtsstuk alles wat je moet weten om de kwestie te begrijpen

Wiebes had in januari al met de NAM afgesproken dat zij alles op alles zouden zetten om de oude claims voor 1 juli af te handelen.

Hoeveel van de ruim zesduizend oude meldingen onder de 25.000 euro zitten en hoeveel erboven, kon de NAM vrijdag volgens ANP niet meteen zeggen. De minister zegt dat de maatschappij zich sowieso zal neerleggen bij de vonnissen die de Arbiter Bodembeweging velt over claims van boven de 25.000 euro.