Japanse Takagi leidt na eerste dag WK allround

Schaatsen Titelverdediger Ireen Wüst staat tweede, na een teleurstellende 500 meter en een superieure drie kilometer.

Ireen Wüst in actie op de 500 meter tijdens het WK allround in het Olympisch Stadion.
Ireen Wüst in actie op de 500 meter tijdens het WK allround in het Olympisch Stadion. Foto Jerry Lampen/ANP

Miho Takagi gaat na de eerste dag van het WK allround voor vrouwen aan de leiding. Titelverdediger Ireen Wüst, die in Amsterdam opgaat voor haar zevende WK-titel, staat na de eerste twee afstanden op de tweede plaats.

De weersomstandigheden in het met 14.000 toeschouwers goed gevulde Olympisch Stadion, waren verre van gunstig. Regen teisterde de schaatsers de hele avond. De Japanse Takagi, die bij de Winterspelen van Pyeongchang goud, zilver en brons won, bleek op de 500 meter het best met die, voor de huidige generatie schaatsers ongekende omstandigheden, om te kunnen gaan.

Met een tijd van 39,01 seconden reed ze de concurrentie op een flinke achterstand. Ireen Wüst gaf met 40,81 seconden zelfs bijna twee tellen toe. De Duitse Gabriele Hirschbichler kwam met 40,22 seconden nog het meest in de buurt van de winnende tijd van Takagi.

Drie kilometer

Op de 3.000 meter haalde Wüst met een tijd van 4.15,80 ongenadig hard uit. Takagi moest op de tweede afstand van de avond een kleine vier seconden toestaan en eindigde als tweede. De Tsjechische Martina Sablikova werd in 4.21,05 derde.

Antoinette de Jong staat halverweg het WK op de derde plaats, de 31-jarige debutante Annouk van der Weijden, die na het toernooi stopt met topsport, staat vijfde.

Zaterdag gaat het toernooi verder, met de 1.500 meter en de vijf kilometer. Dan beginnen ook de mannen aan hun toernooi. Om 16.00 uur gaan voor Nederland Sven Kramer, Patrick Roest en Marcel Bosker van start op de 500 meter.