Stroomstoring centrum Amsterdam nog niet voorbij

Zo’n 28.000 huishoudens zaten vrijdag urenlang zonder stroom nadat bij graafwerkzaamheden een stroomkabel werd geraakt. De storing is grotendeels voorbij.

Beeld van de ontruiming van het Rijksmuseum.
Beeld van de ontruiming van het Rijksmuseum. Foto Evert Elzinga/ANP

De grote stroomstoring die het centrum van Amsterdam vrijdagochtend rond half elf trof is nog niet geheel voorbij. Zo’n 28.000 huishoudens in de postcodegebieden 1070 tot en met 1075 zaten urenlang zonder stroom. Aan het begin van de avond meldde netbeheerder Liander dat een belangrijk deel van de huizen weer stroom had maar dat nog niet alle problemen waren opgelost. Onder meer het Rijksmuseum werd ontruimd als gevolg van de stroomuitval bleef de rest van de dag dicht. Ook een deel van de trams reed niet.

Oorzaak van de storing is een geraakte stroomkabel bij graafwerkzaamheden op de hoek van de Daniël Stalpertstraat en de Ruysdaelkade in De Pijp. Door een daaropvolgende kettingsreactie is op verschillende plekken in de stad kortsluiting ontstaan, zoals op de Weteringschans. In stroomverdeelkasten in de Quellijnstraat en Nieuwe Looiersstraat brak brand uit. Netbeheerder Liander meldde eerder dat de storing rond half twee verholpen zou zijn, maar dat heeft dus wat langer geduurd.

Volgens een woordvoerder was de eerste inschatting wat te optimistisch:

“Doordat er een elektriciteitskabel is geraakt, is een beveiligingsmechanisme in werking getreden. Een elektriciteitsstation bij het Frederiksplein is daardoor afgeschakeld. Daarbij heeft rookontwikkeling plaatsgevonden. De brandweer heeft ons geadviseerd te wachten met naar binnen gaan tot de rook eruit is. Pas dan kunnen monteurs de situatie opnemen en is er een inschatting te maken van hoe lang dit duurt.”

Rond half vier konden de monteurs naar binnen en is per gebied begonnen met het herstellen van de stroom. Aan het begin van de avond waren in een paar gebieden monteurs nog bezig met reparaties. Ongeveer vijfduizend huishoudens zaten nog zonder stroom aan het begin van de avond. Volgens Liander zal het herstel tot in de nacht en mogelijk nog tot in de ochtend duren.

Lees hier een reconstructie van eerdere grote stroomstoring in de regio Amsterdam: Hoe één verroest draadje de halve Randstad platlegt

Tramverkeer gestremd

Een ooggetuige vertelt aan lokale zender AT5 dat er een enorme steekvlam uit de grond kwam op het moment van de explosie die leidde tot de stroomuitval. Een collega van hem is als gevolg daarvan met brandwonden naar het ziekenhuis gebracht. De verwondingen lijken echter mee te vallen.

NRC/Studio

Twitter avatar BrandweerAA Brandweer AA Bij graafwerkzaamheden in de Daniël Stalpertstraat in Amsterdam-Zuid is een stroomkabel geraakt met een grote stroo… https://t.co/S7JxRR43V2

De stroomstoring zorgde op veel plaatsen in het centrum voor problemen. Verschillende tramlijnen vielen uit door het gebrek aan voeding. Een deel van het tramverkeer is halverwege de middag weer opgestart, maar de lijnen 3, 4, 7, 9, 10, 14 en 16 rijden nog altijd niet.

Twitter avatar GVB_actueel GVB actuele reisinfo Update 14:11 uur: Tram 1, 2, 5, 12, 13, 17 en 26 rijden. Houd rekening met vertraging. Tram 3, 4, 7, 9, 10, 14, 16 en 24 rijden niet.

Alle winkels in de Ferdinand Bolstraat werden als gevolg van de storing gesloten en personeel is naar huis gestuurd. Volgens NRC-verslaggever Mark Middel is er een groot noodaggregaat geplaatst in de Quellijnstraat. “De politie heeft auto’s weggesleept om het aggregaat te kunnen plaatsen en zo enkele huizen en de kinderopvang weer van stroom te kunnen voorzien. Op basis daarvan kun je concluderen dat het herstellen van de reguliere stroomvoorziening nog wel enkele uren gaat duren.”

In de buurt zijn ook verkeerslichten en parkeerautomaten uitgevallen. “Agenten adviseren een foto van de automaat en de tijd te maken als bewijsmateriaal tegen eventuele boetes”, aldus Middel.

Musea dicht

Het Rijksmuseum moest door de stroomuitval meteen ontruimd worden. De verlichting was uitgevallen waardoor bezoekers de schilderijen onvoldoende konden zien. Volgens een woordvoerder loopt het noodaggregaat wel en wordt daarmee het klimaat op de zalen geregeld. De 1.500 aanwezige bezoekers kunnen er vrijdag niet meer naar binnen gaan, want het museum blijft de rest van de dag dicht. Wie een kaartje heeft kan op een andere dag terugkomen. Het Rijksmuseum heeft op een gemiddelde dag zo’n vijf- tot zesduizend bezoekers en loopt door de sluiting zo’n 50.000 tot 60.000 euro mis.

Het Allard Pierson Museum heeft ook aangekondigd de gehele dag gesloten te blijven. AT5 meldt dat ook een nabijgelegen kinderdagverblijf is ontruimd omdat er rook kwam uit de meterkast. Zij werden opgevangen in een wijkkantoor van de PvdA. Inmiddels zijn de kinderen opgehaald door hun ouders.

Liander geeft op haar website verschillende adviezen over wat bewoners het beste kunnen doen in geval van een stroomstoring. Ook hebben ze recht op een compensatie als de stroomuitval meer dan vier uur duurt.