In beeld

Feesten en beesten op het Boekenbal

83ste Boekenweek Na een eenmalig uitstapje in poptempel Paradiso is het Boekenbal vrijdagavond terug in een voor de gelegenheid tot natuurgebied omgetoverde Amsterdamse Stadsschouwburg. Het bal is traditioneel de aftrap van de Boekenweek, die deze 83ste editie als thema ‘natuur’ heeft. Naar aanleiding van dat thema vroeg NRC een aantal gasten met welk dier zij zich het meest verwant voelen.
Schrijfster Franca Treur slaat voor de foto een doek met zebraprint om zich heen, en om tekenares Olivia Ettema. Maar eigenlijk is het dier waar ze zich het meest mee identificeert de mossel. „Een gesloten Zeeuws ding, waar ook nog iets lekkers in zit.”
Foto NRC
Minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen) kiest voor de panter. „Lekker aaibaar, maar ze slaat haar klauwen uit als het moet.”
Foto NRC
Schrijver en televisiepresentator Arjen Lubach weet zeker dat hij laatst een lievelingsdier had gekozen, maar hij is vergeten welk dier dat was. Hij kiest samen met schrijver en Zondag met Lubach-collega Martine de Jong voor de zebra, voor de contrasten: „Ik heb zelf ook veel contrast: ik ben of heel actief, of heel lui.”
Foto NRC
Schrijver Frank Westerman heeft sowieso als iets met paarden. „Zebra’s zijn echte designpaarden. Ook eten ze niet uit je hand, ze zijn lekker zichzelf gebleven.”
Foto NRC
Schrijver Özcan Akyol kiest samen met zijn partner voor vlinders. Maar „zebra’s zijn net zo mooi.”
Foto NRC
„Ik heb zin om mijn tanden ergens in te zetten vanavond”, zegt schrijver Peter Buwalda. Vandaar de panter.
Foto NRC
Cabaretier Freek de Jonge en zijn vrouw Hella de Jonge kiezen voor de panter. „Een zebra laat over zich heen lopen. Een panter loopt. Die rent zelfs!”
Foto NRC
Jeroen Olyslaegers geeft geen commentaar.
Foto NRC
Schrijver Robert Vuijsje geeft een wetenschappelijk antwoord. Hij voelt zich het meest verwant met de aap. „Ik ben een aanhanger van de evolutieleer.”
Foto NRC
Het lievelingsdier van Fokke en Sukke-tekenaar Jean-Marc van Tol is zijn hond, die dit jaar overleed. Naast hem cabaretier en televisiemaker Thomas van Luyn. Die voelt zich een vlinder, want eigenlijk zou hij het liefste in een glitterjurk naar het Boekenbal gaan. „Gelukkig heb ik vrienden die mij tegenhouden.”
Foto NRC
Schrijver Kader Abdolah voelt zich als een vlinder: „Ze komen uit verre landen, maar ze komen ook thuis.”
Foto NRC
Schrijver Jan Siebelink: „Wij hadden vroeger in de tuin een schommel. Dan deden we altijd een wedstrijdje wie daar het verste van af kon springen. Wie het verste sprong was de panter.”
Foto NRC