Verkeersveiligheid

Grapperhaus: veel hogere straffen bij onveilig verkeersgedrag

Minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) heeft een wetsvoorstel aangekondigd om gevaarlijk verkeersgedrag zwaarder te kunnen bestraffen. De maximale straf gaat van twee naar zes maanden. Voor gedrag „waarbij automobilisten onaanvaardbare risico’s nemen zonder acht te slaan op de veiligheid van anderen” wordt twee jaar cel mogelijk. Het ministerie geeft als voorbeelden „opzettelijk door rood licht rijden, de maximumsnelheid volstrekt negeren of tegen de verkeersrichting inrijden”. Ook het vasthouden van de telefoon wordt genoemd. Als door dit gedrag een ongeluk wordt veroorzaakt, is de maximumstraf zes jaar. Grapperhaus richt zich „op bestuurders die zich nergens wat van aantrekken en bewust allerlei verkeersregels aan hun laars lappen”. (NRC)