Verenigd Koninkrijk

Ex-spion en dochter vergiftigd met ‘zeldzaam zenuwgas’

De Russische oud-dubbelspion Sergei Skripal is waarschijnlijk vergiftigd met „een zeldzaam zenuwgas”. Dat meldde het hoofd van de Britse antiterreureenheid, die onderzoek doet naar de zaak, woensdag. De 66-jarige Skripal en zijn dochter Joelia (33) werden zondag bewusteloos aangetroffen op een bankje in Salisbury, in het zuidwesten van Engeland. Zij liggen nog in kritieke toestand in het ziekenhuis. Volgens de autoriteiten gaat het om een „bewuste daad”, die „specifiek gericht” was op Skripal. Wetenschappers van het militaire onderzoeksinstituut Porton Down concluderen dat het om een zenuwgas gaat. De politie wil niet zeggen welke stof precies. Mogelijke varianten zijn sarin en VX. Woensdag werd gemeld dat ook een politieagent, die het tweetal ter plekke had behandeld, later op zondag onwel was geworden en eveneens is opgenomen. Skripal is een oud-kolonel van de Russische militaire inlichtingendienst die ook voor de Britse geheime dienst zou hebben gewerkt. Hij werd in 2006 door een Russische rechtbank veroordeeld tot dertien jaar voor spionage voor de Britten. In 2010 kreeg hij gratie en was hij onderdeel van een spionnenruil. Sinds die tijd woont hij in Salisbury. Er wordt nog onderzocht waar het zenuwgas precies vandaan komt en of er meer van de betreffende stof in het Verenigd Koninkrijk is. De Britse minister van Buitenlandse Zaken, Boris Johnson, zinspeelde op strafmaatregelen tegen Rusland, indien blijkt dat Moskou achter het incident zit. Moskou ontkent betrokkenheid. (NRC)

    • Lisa Dupuy