Loonsverhoging topman ING, politiek reageert kritisch

Bestuursvoorzitter Ralph Hamers krijgt een salarisverhoging van meer dan 50 procent, hij gaat dit jaar meer dan drie miljoen euro verdienen,

Ralph Hamers gaat dit jaar ruim 50 procent meer verdienen.
Ralph Hamers gaat dit jaar ruim 50 procent meer verdienen. Foto Armando Babani/EPA

De politiek heeft donderdag kritisch gereageerd op het besluit van ING Bank om dit jaar het salaris van bestuursvoorzitter Ralph Hamers met meer dan 50 procent te verhogen tot ruim 3 miljoen euro. Minister Wopke Hoekstra (CDA, Financiën) noemt het een “buitensporige verhoging” die slecht zou zijn voor het herstel van vertrouwen in het Nederlandse bankenwezen. Hij wil verder met ING in gesprek.

Een meerderheid van de Tweede Kamer steunde een voorstel van GroenLinks-Kamerlid Bart Snels om president-commissaris van ING Jeroen van der Veer te ontbieden. Hij moet uitleg geven over de beslissing. Het is nog niet duidelijk of Van der Veer gehoor zal geven aan het verzoek.

Kamerleden hebben kritisch gereageerd op de salarisverhoging. “In wat voor universum leeft de top van ING?”, schrijft fractievoorzitter van GroenLinks Jesse Klaver op Twitter. PVV-leider Geert Wilders noemt het “schandelijk”. Ook vakbond CNV is het niet eens met de loonsverhoging voor Hamers. Tegenover persbureau ANP spreekt de bond van “ouderwets graaien”.

Hamers verdient volgens de commissarissen te weinig vergeleken met bestuursvoorzitters van andere Europese ondernemingen met een vergelijkbare omvang, zoals Volkswagen en Ahold Delhaize. Dat schrijft ING donderdag in het jaarverslag.

“De Raad van Commissarissen heeft de afgelopen jaren dan ook herhaaldelijk haar zorgen hierover kenbaar gemaakt, aangezien ING voor zijn Raad van Bestuur de beste (internationale) talenten moet kunnen aantrekken en behouden.”

ING gebruikt voor de loonsverhoging een constructie waarbij de bestuursvoorzitter een verhoging van 50 procent van zijn salaris in aandelen krijgt uitbetaald. Daar staat geen prestatie-eis tegenover. Daarnaast wordt zijn basissalaris met 2,2 procent verhoogd. Door de verhoging wordt Hamers een van de bestbetaalde bankiers van Nederland. Het is niet duidelijk of de topman zelf om de verhoging heeft gevraagd, of dat ze vanuit de raad van commissarissen is gekomen.

Lees ook: Kan het bedrijf de beloning van de topman ook uitleggen?

Dertig keer zo hoog

Cao-personeel krijgt per september een loonsverhoging van 1,7 procent. Hamers verdient bij ING straks dertig keer zo veel als het gemiddelde van de ING-medewerkers. President-commissaris Jeroen van der Veer “hoopt op begrip” van personeel: “Ik kan me de emotionele reactie zeker voorstellen. Maar als je kampioen van Europa wilt worden, moet je dit wel doen”, zegt hij tegenover Het Financieele Dagblad.

Lees meer over het salaris in het bankwezen: Bonus of niet, bij de bank verdien je meer

ING lijkt met de verhoging van het salaris van de topman te breken met de versobering van het Nederlandse bankwezen. ABN Amro besloot in 2016 na het vertrek van Gerrit Zalm om het salaris van zijn opvolger Kees van Dijkhuizen met een halve ton te verlagen tot iets meer dan 700.000 euro. Sinds 2015 moet het Nederlandse bankwezen zich houden aan de Wet beloningsbeleid financiële ondernemingen. Die stelt onder meer grenzen aan de topsalarissen.

ING kreeg tijdens de crisis in 2008 nog Nederlandse staatssteun van in totaal 10 miljard euro. “Het is een hele geruststelling dat onze door de overheid overeind gehouden banken bescheiden zijn gebleven”, stelt Kees Verhoeven (D66) sarcastisch.

Twitter avatar KeesVee Kees Verhoeven Het is een hele geruststelling dat onze door de overheid overeind gehouden banken bescheiden zijn gebleven, de klan… https://t.co/y7uOuHLNg3

De bank vergelijkt het salaris van Hamers met de topsalarissen bij andere bedrijven in de Euro Stoxx 50, de index met de belangrijkste vijftig aandelen in de eurozone. John Cryan van Deutsche Bank kreeg in 2016 een basissalaris van ruim 3,8 miljoen euro, en een totale beloning van een kleine 4,7 miljoen euro. Frédéric Oudéa van de Franse bank Société Générale kreeg volgens Bloomberg datzelfde jaar een beloning van in totaal 3,6 miljoen euro. Jean-Laurent Bonnafé van BNP Paribas kreeg meer dan 4 miljoen euro.

Correctie (9 maart 2018): In een eerdere versie van dit artikel stond dat D66-Kamerlid Jan Paternotte het voorstel om Jeroen van der Veer te ontbieden had ingediend. Dat suggereerde de politicus op Twitter, maar dit klopt niet. Het initiatief lag bij GroenLinks-Kamerlid Bart Snels. Dat is hierboven aangepast.