#MeToo in Russisch parlement: de ‘journalistenmeisjes’ krijgen de schuld

De Russische parlementariër Leonid Sloetski zou vrouwelijke journalisten hebben betast.

Leonid Sloetski, voorzitter van de buitenlandcommissie van het parlement.
Leonid Sloetski, voorzitter van de buitenlandcommissie van het parlement. Foto Alexander Zemlianichenko / AP

Een handtastelijk Doema-lid heeft in Rusland geleid tot een #MeToo-discussie. Leonid Sloetski, voorzitter van de buitenlandcommissie van het parlement, zou zich tegenover vrouwelijke journalisten seksueel opdringerig hebben gedragen en hen hebben betast. BBC-journaliste Farida Roestamova publiceerde het transcript van een geluidsopname waarin Sloetski haar „haasje” noemt en haar voorstelt om zijn minnares te worden. Volgens haar greep de parlementariër daarbij tussen haar benen.

Het waren echter vooral de reacties op Sloetski’s onbetamelijke gedrag die woede opwekten. Tamara Pletnjova, voorzitter van de Doema-commissie voor vrouwenzaken, liet weten dat die „journalistenmeisjes” zich wat „netter zouden moeten kleden” en niet „halfnaakt” zouden moeten rondlopen. Doema-voorzitter Vjatsjeslav Volodin liet weten dat journalistes die het werk in de Doema te gevaarlijk vinden, een andere baan moeten zoeken.

Dat viel slecht. Aleksej Venediktov, van radiostation Echo Moskvy, heeft gezegd Sloetski voorlopig niet te interviewen. En de ethische commissie van de Doema eist uitleg van Sloetski.

Die heeft nu sorry gezegd. Donderdag feliciteerde de parlementariër alle vrouwen met Internationale Vrouwendag en bood zijn excuses aan als hij „gewild of ongewild” iemand onheus heeft bejegend.

Oppositieleider Navalny publiceerde donderdag onderzoek naar Sloetski, die rond blijkt te rijden in luxeauto’s die hij onmogelijk kan hebben betaald van zijn salaris. Hij lapt bovendien de verkeersregels aan zijn laars: in een half jaar tijd wist hij 825 boetes te verzamelen.