Justitie

Hof: aanraken mobieltje in auto mag

Wie een auto bestuurt, mag het scherm van zijn mobiele telefoon aanraken als deze in een houder aan het dashboard zit. Het gerechtshof in Leeuwarden kwam woensdag in hoger beroep tot die conclusie.

De kwestie draaide om een man die in december 2016 achter het stuur de touchscreen van zijn smartphone aanraakte. Hij werd gesnapt en moest voor zijn vergrijp 230 euro betalen. De man vocht dit aan bij een kantonrechter, maar verloor. De zaak draait om de vraag of het aantikken van je telefoon hetzelfde is als het toestel vasthouden. Dat laatste is bij wet verboden.

De kantonrechter oordeelde eerder dat het beroeren van je telefoon niet toegestaan is. Nu zegt het gerechtshof van wel. „In deze zaak kan niet worden vastgesteld dat de telefoon is vastgehouden tijdens het besturen”, concludeerde de rechtbank woensdag.

Nadat de kantonrechter in eerste instantie zei dat de telefoonbedienende bestuurder zijn boete van 230 euro moest betalen, ging zowel de man als de officier van justitie in beroep. Het Openbaar Ministerie wilde duidelijker krijgen wat strafbaar is bij het gebruik van mobieltjes achter het stuur. Het gerechtshof in Leeuwarden oordeelde dat deze wens van het OM „geen belang vormt voor de behandeling van het hoger beroep”, en verklaarde het hoger beroep daarom niet-ontvankelijk.

Mocht het OM vinden dat de bestaande wetgeving moet worden uitgebreid, dan moet het zich richten tot de regelgever, zei de rechter.