Verzet in VS tegen heffingen Trump

Handelsconflict Prominente bondgenoten hopen de president op andere gedachten te brengen. Een „chirurgische” aanpak van oneerlijke concurrentie zou volgens hen logischer zijn.

President Donald Trump kondigde vorige week importheffingen op staal af.
President Donald Trump kondigde vorige week importheffingen op staal af. Foto Saul Loeb / AFP

Hoge bondgenoten van de Amerikaanse president Donald Trump proberen te voorkomen dat Trump buitenlandse staalbedrijven zal treffen met zware invoertarieven. Gary Cohn, de economisch adviseur van Trump en verklaard aanhanger van vrijhandel, heeft voor donderdag in het Witte Huis een vergadering belegd met Amerikaanse bedrijven die veel staal en aluminium gebruiken, zo meldde financieel persbureau Bloomberg dinsdag.

De bedrijven, onder meer autofabrikanten, zouden op kosten worden gejaagd door Trumps plan om invoertarieven te gaan heffen van 25 procent op staal en 10 procent op aluminium. Hun bezwaren zouden de president ertoe moeten bewegen af te zien van zijn plannen.

Paul Ryan, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden en partijgenoot van Trump, herhaalde dinsdag zijn bezwaren tegen de plannen die de president vorige week lanceerde. De importheffingen zouden gelden voor alle landen, dus ook voor bondgenoten als de Europese Unie en Canada. Ryan zei dat een minder brede, „chirurgische” aanpak van mogelijke oneerlijke concurrentie logischer zou zijn, om „onbedoelde gevolgen” te voorkomen. Onder meer de EU, China en Canada hebben gedreigd met tegenmaatregelen.

Ryan sprak woensdag met een groep Europese ambassadeurs in Washington, onder wie de Nederlandse ambassadeur. In Den Haag zei minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel) dinsdag dat Nederland er alles aan doet om te voorkomen dat de tarieven een feit worden, meldt persbureau ANP. Ze noemde tegenmaatregelen door de EU als optie, maar ze wil wel „voorzichtig” opereren.

Het Witte Huis maakte dinsdag bekend dat Trump maandag telefonisch heeft overlegd met Justin Trudeau, de premier van Canada. Trump zou Trudeau hebben voorgehouden dat het huidige vrijhandelsakkoord van de VS met Canada en Mexico, Nafta, voor de VS ongunstig uitpakt. (NRC)

Lees ook: Trump geeft aanzet tot nieuwe handelsoorlog.