Nationale handbalbond doet aangifte om naaktbeelden speelsters

Op een ‘seksueel getinte website’ stonden enkele uren video’s online waarin te zien is hoe zeven (oud-)internationals zich omkleden in de kleedruimte van een sauna.

Beeld ter illustratie.
Beeld ter illustratie. Getty Images

Het Nederlands Handbalverbond (NHV) heeft aangifte gedaan bij de politie in verband met naaktbeelden van speelsters van het nationale team. Die zijn op het internet verschenen, laat de bond woensdagmiddag weten in een verklaring.

Het gaat om twee video’s die op een pornosite zijn geplaatst. Daarin zijn zeven speelsters te zien terwijl zij zich omkleden. De beelden zouden met een bewakingscamera zijn gemaakt in de kleedruimte van een sauna, een aantal van de vrouwen is herkenbaar en volledig naakt te zien.

Beelden gehackt

De camerabeelden zijn afkomstig uit de kleedkamer van een sauna in Nederasselt, bevestigt de eigenaar van de sauna tegen de NOS. Het bedrijf werd twee jaar geleden gehackt waarbij de beelden buit werden gemaakt. De hackers dreigden de video’s te verspreiden als de camera’s niet werden verwijderd uit de kleedkamers, een eis waaraan volgens de eigenaar is voldaan. Drie maanden geleden hoorde hij dat beelden van de camera’s op internet waren gezet.

In de verklaring zegt het NHV dat het woensdagochtend een anonieme tip kreeg over de filmpjes. De bond heeft de speelsters op de hoogte gebracht. Na de aangifte werden de video’s verwijderd van de betreffende website. Volgens RTL Nieuws stonden de beelden toen een paar uur online en zijn ze ruim 10.000 keer bekeken.

Tegen ANP zegt de bond dat de speelsters inmiddels niet meer actief zijn voor het nationale handbalteam. Het NHV heeft namens de speelsters aangifte gedaan. Ook de eigenaar van de sauna had de video’s aangegeven.