Feministische kunstenaar in Brussel van podium gesleept om naaktfoto’s

De Luxemburgse performancekunstenaar Deborah De Robertis is maandagavond tijdens een TEDx-uiteenzetting over het vrouwbeeld in de kunst en censuur van het podium gesleept door een organisator in het Brusselse kunstencentrum Bozar. Dat zegt De Robertis in een reactie tegenover NRC.

Het Amerikaanse TEDx-hoofdkwartier liet eerder in een blogpost weten dat de licentie voor TEDxBrussels is ingetrokken. De organisatie voor presentaties over techniek en cultuur vindt het „ten diepste ongepast” een spreker met geweld van het podium te slepen als je het niet met de inhoud van het gesprokene eens bent.

De 34-jarige feministische activiste houdt al jaren naaktperformances in musea: zo ging ze wijdbeens naakt zitten voor het schilderij L’origine du monde van Gustave Courbet in het Musée d’Orsay in Parijs in 2014 en de Mona Lisa in het Louvre in 2017. Zulke optredens eindigen vaak met ophef en politieoptreden.

In Bozar gaf ze een performance waarbij ze, volledig gekleed, foto’s van eerdere projecten bij beroemde schilderijen liet zien. Daarbij zei ze teksten zoals: „Het openen van mijn vagina is het openen van mijn mond.”

Daarop trad een TEDxBrussels-organisator hardhandig op. De vrouw werd weggesleept, waarbij haar bovenlijf en borsten ontbloot werden. De Robertis zegt dat ze geen weerstand bood, omdat ze al rekening hield met problemen. „De dagen voor het event was er al veel spanning tussen mij en de organisatie. Ze probeerden mij te censureren omdat wat ik wilde laten zien seksueel zou zijn, en ze wilden achteraf toch niet meer dat ik kwam”, zegt de kunstenaar.