Directeur museum Gent geschorst vanwege omstreden expositie

Catherine de Zegher sloot een bruikleenovereenkomst met een Russische kunsthandelaar. Volgens experts zijn veel vertoonde schilderijen vervalst.

Het museum voor Schone Kunsten Gent (MSK).
Het museum voor Schone Kunsten Gent (MSK).

Catherine de Zegher, directeur van het Museum voor Schone Kunsten Gent (MSK), is tijdelijk geschorst vanwege een omstreden expositie met mogelijke vervalste kunstwerken. Dat meldt de Vlaamse krant De Standaard.

De verantwoordelijke gemeentelijke instantie in Gent, het bestuur van AGB Kunsten en Design, besloot De Zegher woensdagavond tijdelijk te schorsen in afwachting van verder onderzoek. Tijdens de spoedzitting kwam De Zegher niet opdagen en ze verstrekte ook niet de gevraagde documentatie, zo schrijft De Standaard.

Omstreden overeenkomst met Igor Toporovski

De Zegher raakte in opspraak na een omstreden bruikleenovereenkomst met de Russische kunsthandelaar Igor Toporovski. Via zijn stichting Dieleghem haalde het MSK 26 schilderijen van bekende Russische avant-gardekunstenaars naar Gent. Het gaat om schilderijen uit de periode tussen 1910 en 1920, die worden toegeschreven aan de bekende kunstenaars Kazimir Malevitsj, Wassily Kandinsky en Alexei Jawlenski. Het zijn werken die tientallen miljoenen euro’s waard zijn.

Lees ook: Echtheid 26 Russische kunstwerken betwist

Gespecialiseerde onderzoekers en kunsthandelaren vertrouwden de toeschrijving niet en schreven een open brief aan De Standaard. Volgens de experts roepen de werken zoveel vragen op dat het “misleidend” is om ze aan het publiek te tonen.

De Zegher had tegen de Gentse cultuurcommissie gezegd dat twee specialistes, Magdalena Dabrowski en Noemi Smolik, voorafgaand de tentoonstelling “volop betrokken waren bij het onderzoek”. Dat bleek zij te hebben gelogen. De experts hadden de directeur van MSK juist afgeraden om de collectie te tonen. In een interview met De Standaard zeiden de eigenaars Igor en Olga Toporovski dat zij de authenticiteit van elk werk kunnen aantonen.