Woonfraude Amsterdam leidt tot grootschalige politieactie

In totaal werden 40 appartementen aan de Amsterdamse Houtmankade en aangelegen Houtmanstraat doorzocht.

Foto iStock

Bij een grootschalige samenwerkingsactie tussen de politie en de gemeente Amsterdam zijn dinsdag veertig appartementen aan de Amsterdamse Houtmankade en aangelegen Houtmanstraat doorzocht. Daarbij werden drie aanhoudingen verricht in verband met witwassingspraktijken.

De woningen werden doorzocht omdat er vermoedens bestaan van woonfraude, witwassen, identiteitsfraude en drugshandel. In samenwerking met de fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD), het Openbaar Ministerie (OM) en de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) besloten de Amsterdamse autoriteiten huiszoekingen te doen.

Naast het drietal dat verwacht wordt van witwassen, werden nog vier verdachten aangehouden voor het bezit van harddrugs. De omgeving rondom het woningblok in het stadsdeel Centrum werd dinsdagmiddag tijdelijk afgezet en ook het water werd afgesloten, zo bericht dagblad Het Parool.

Twaalf bewoners kregen een dwangsom van 6.500 euro opgelegd vanwege het ontbreken van een huisvestingsvergunning voor sociale huurwoningen. Een dertiende persoon kreeg een boete van 20.500 euro opgelegd omdat de woning werd aangeboden als recreatiewoning voor korte verhuur. Ook de “bijzondere bewonerssamenstelling” van het woonblok was volgens de politie reden om nader onderzoek te doen. Wat de politie hiermee bedoelde, kon een woordvoerder dinsdagavond niet direct zeggen.