Verenigde Staten

Congres: geen besluit over ‘Dreamers’ is ook een besluit

Op 5 september kondigde president Trump aan een einde te maken aan de DACA-regeling, de gedoogstatus die rond de 690.000 als kind in de VS gearriveerde migranten onder Obama hadden gekregen. Trump gaf Congres een half jaar om met een wet over het lot van deze ‘Dreamers’ te beslissen. Die deadline, 5 maart, verstreek maandag. Betekent dit dat de ‘Dreamers’ nu vogelvrij zijn?

Dat niet. Trumps besluit werd een halt toegeroepen door het Hof van Beroep in San Francisco. Dat betekent dat aanvragen van nieuwkomers niet, maar verlengingsaanvragen (met twee jaar) nog wel behandeld worden, tenzij het Hooggerechtshof in de toekomst anders beslist. Dreamers lopen wel risico als hun oude document verloopt en het nieuwe er nog niet is, maar het Witte Huis beloofde van hun uitzetting geen prioriteit te maken.

De gerechtelijke uitspraak gaf de Dreamers lucht, maar deed bij het Congres elk gevoel van urgentie wegvloeien. Op 24 maart moet evenwel weer een begrotingswet aangenomen worden waarvoor Democratische stemmen nodig zijn, zodat deze de Republikeinen weer aan tafel zouden kunnen dwingen. Maar de Democraten lijken daar, nadat ze het eerder halfslachtig op een overheidssluiting lieten aankomen, ditmaal niet toe geneigd.