Kremlin noemt incident met Russische ex-spion ‘tragisch’

Het Kremlin zegt dat Moskou altijd bereid is medewerking te verlenen aan een onderzoek naar het incident. De voormalige Russische dubbelspion Sergei Skripal ligt in het ziekenhuis.

Skripal spreekt met zijn advocaat in 2006 tijdens zijn rechtszaak.
Skripal spreekt met zijn advocaat in 2006 tijdens zijn rechtszaak. Foto Misha Japaridze/AP

Rusland is bereid tot samenwerking als de Britten om hulp vragen in het onderzoek naar het incident met de Russische ex-spion Sergei Skripal. De oud-kolonel van de Russische militaire inlichtingendienst werd zondag in kritieke toestand opgenomen in het ziekenhuis. De voormalige dubbelspion, die ook voor de Britse geheime dienst zou hebben gewerkt, zou zijn blootgesteld aan een onbekende stof. Hij werd samen met een 33-jarige vrouw bewusteloos gevonden op een bankje bij een winkelcentrum in de Britse stad Salisbury. Ook de vrouw ligt op de intensive care in het ziekenhuis.

Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft inmiddels bevestigd dat de vrouw Skripals dochter Joelia is, meldt Reuters. Boris Johnson, minister van Buitenlandse Zaken, heeft gewaarschuwd dat zijn land met een “robuust antwoord” komt, mocht Rusland betrokken blijken bij de zaak.

Een woordvoerder van het Kremlin zei dinsdag dat vooralsnog niemand Rusland heeft benaderd met een verzoek om hulp, maar “Moskou is altijd bereid medewerking te verlenen”, zo liet Dmitry Peskov weten aan persbureau Reuters. Gevraagd naar mogelijke betrokkenheid van het Kremlin zei de woordvoerder dat Rusland geen informatie heeft over het incident. Hij noemde het een “tragische situatie”:

“We hebben geen informatie wat de reden voor het gebeurde kan zijn, wat deze persoon aan het doen was, en waar dit aan gerelateerd kan zijn.”

Link met moord op Litvinenko?

De Britse politie sloot het gebied na het incident af, maar zei dat er geen gevaar was voor de bevolking. Voorlopig denkt de Britse politie nog niet aan terrorisme. Maar het incident leidde in de Britse pers gelijk tot speculaties en vergelijkingen met de dood van de voormalige FSB-agent Aleksandr Litvinenko, die in 2006 stierf na een vergiftiging met polonium. Onderzoek wees uit dat het Kremlin zeer waarschijnlijk opdracht gaf tot de gifmoord, iets dat Rusland altijd heeft ontkend.

Rusland zat waarschijnlijk achter de moord op Litvinenko: Van wie moest Litvinenko dood?

De 66-jarige Skripal werd in 2004 in Rusland opgepakt en in 2006 veroordeeld tot dertien jaar celstraf wegens spionage voor de Britse inlichtingendienst MI6. Hij erkende in ruil voor geld Russische geheime informatie te hebben verkocht. In 2010 kreeg hij gratie als onderdeel van een ruil met tien in het Westen opgepakte Russische spionnen, die in de VS vastzaten. De terugkerende spionnen werden als helden onthaald. Skripal, die daarna in Salisbury woonde, werd door Moskou altijd als een verrader gezien.

Ook een andere Rus, Aleksandr Perepilichny, die hielp met een Zwitsers onderzoek naar een Russische witwaszaak, werd in 2012 dood gevonden in het Verenigd Koninkrijk. De precieze doodsoorzaak in die zaak moet nog definitief vastgesteld worden.