Wereldeconomie

Chinese regering zet doel voor economische groei op 6,5 procent

De Chinese economie moet dit jaar met circa 6,5 procent groeien, terwijl het begrotingstekort moet dalen. Dat meldde de Chinese premier Li Keqiang zondag in een presentatie aan het parlement. Daarmee blijft de economische groeidoelstelling van Beijing onveranderd ten opzichte van 2017. Vorig jaar liet de Chinese economie een groei optekenen van 6,9 procent. Verder wil de regering het begrotingstekort terugdringen tot 2,6 procent, van 3 procent vorig jaar. Andere ambities die de Chinese overheid heeft uitgesproken zijn onder meer het aanpakken van risico’s door hoge schulden en de bestrijding van milieuverontreiniging en armoede. Deze stappen maken deel uit van het omvangrijke meerjarenplan dat afgelopen oktober werd aangekondigd door president Xi Jinping om het leven van gewone Chinezen te verbeteren. Li verklaarde verder dat China tegenstander is van protectionistische maatregelen zoals die van Donald Trump en dat handelsconflicten moeten worden opgelost door onderhandelingen. China zal zijn rechten en belangen echter verdedigen, aldus de premier. (ANP/Bloomberg)