VN-hulpkonvooi trekt zich alweer terug uit Oost-Ghouta

Door onder meer mortierbeschietingen werd de situatie op de grond te onveilig.

Een VN-auto uit het konvooi bij een controlepunt in Damascus.
Een VN-auto uit het konvooi bij een controlepunt in Damascus. Foto Louai Beshara/AFP

Het konvooi van de Verenigde Naties (VN) dat maandag aankwam in het Syrische Oost-Ghouta, heeft zich weer teruggetrokken. Het Rode Kruis zegt dat de situatie in het gebied door beschietingen te onveilig werd voor de hulpverleners.

“Het team is veilig, maar door de veiligheidssituatie is besloten terug te keren. Het konvooi heeft zoveel mogelijk goederen uitgeladen”, zegt een Rode Kruis-medewerker tegenover Reuters. Het is niet bekend hoe lang het hulpkonvooi eigenlijk van plan was te blijven.

De colonne bestaat volgens de VN uit 46 vrachtwagens met medicijnen, eten en drinken. Die voorraden waren genoeg voor 27.500 mensen. Hoeveel er precies is afgeleverd, is niet bekend. Een medewerker van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bevestigde maandag tegenover persbureau Reuters dat overheidsfunctionarissen medische spullen zoals insuline, dialyseapparatuur en operatiemateriaal uit de trucks hebben gehaald.

In Oost-Ghouta wonen naar schatting nog zo’n 400.000 mensen. Het gebied is door het regeringsleger van president Assad omsingeld en wordt geregeld beschoten. De bombardementen en gevechten tussen regeringstroepen en rebellen hebben de afgelopen weken aan bijna zeshonderd burgers het leven gekost. Meer dan tweeduizend mensen raakten gewond. De situatie voor de inwoners is penibel: er zijn in Oost-Ghouta grote tekorten aan voedsel en medicijnen. In Damascus zijn volgens de VN ook tientallen burgers om het leven gekomen door mortierbeschietingen afgeschoten.

Een klein konvooi

Het was aanvankelijk de bedoeling dat het VN-konvooi zondag al zou aankomen. Dat ging niet door omdat het nog te gevaarlijk was in de enclave. De laatste hulpgoederen bereikten Oost-Ghouta halverwege februari. Toen kwam er één klein konvooi het belegerde gebied binnen, met voorraden voor ongeveer 7.200 mensen.

Lees ook dit verslag vanuit Oost-Ghouta van Nivin Hotary, lerares Engels, moeder van twee kinderen: ‘Goedemorgen, negende dag in de schuilkelder!’

Oproepen tot een staakt-het-vuren in Oost-Ghouta van de VN-Veiligheidsraad en de Russische president Poetin haalden niets uit. Ruim twee weken geleden begonnen de Syrische regeringstroepen hun offensief met beschietingen. Later kwam daar een grondoffensief bij. De afgelopen dagen veroverden Assads militairen eenderde deel van de enclave.